Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
NO3-maksymalny kolor czyli 250!

NO2-1

Przy takich parametrach nawet nie zawracaj sobie głowy podawaniem lekarstw.Ile czasu dojrzewało akwarium nim wpuściłeś rybki? podmień 70L i daj prodibio.

Jak zwiększyć PH i zmniejszyć NO? czytałem trochę o tym i doczytałem, że czestsze podmianki nie likwidują przyczyn

Przeczytaj to co kolega eljot12 wskazał.
Opublikowano

Większa część wody była przywieziona wraz z akwarium. W domu była dolana część świeżej wody także rybki zostały wpuszczone tego samego dnia. Całe wyposażenie i rybki były przejęte wraz ze sprzętem. Bez żadnych nowych okazów. Wodę podmieniałem wczoraj

Okazało się jeszcze, że prawdopodobnie w filtrze był cały czas węgiel(czarne drobinki zawinięte w rajstopy). Wiem, że źle zrobiłem, że zacząłem wszystko od dupy strony kupując najpierw akwarium ale była okazja cenowa... Nie mniej zaangażowałem się w to, cały czas czytam, ładuje kasę i będę robił wszystko żeby doprowadzić to do porządku. Poprzedni właściciel miał to 6 lat i chyba nie bardzo się angażował jeśli w filtrze cały czas był węgiel... (no chyba,że to nie węgiel)...

Jutro podmienię wodę znowu. Muszę kupić ten środek, który polecacie i Metronidazol jednak w dwóch aptekach nie chcieli mi sprzedać bez recepty :(

Dziś zakupiłem:

Do filtra:

-BioCeraMax Ultra Pro1200 Aquael

-NitroMax Pro Aquael

-Biopur Sera

-AquaSun NO3

-Sera KH/pH plus

-Sera toxivec

-Baktoforte

Proszę o opinie i porady, co, jak i kiedy podać i w jakich proporcjach

A ja biorę się za lekturę podesłanego linka

Jeszcze jedno pytanie:

Jak powinny być wypełnione koszyczki w filtrze? (Fluval 305) chodzi mi o ilość ceramiki w koszykach? do połowy, więcej,mniej?

Kupiłem też watę filtrującą. czy taka kolejnośc:

1 koszyk: Sera biomechanical

2 koszyk: NitroMax Pro (absorbent azotynów i azotanów)

3 koszyk: BioCeraMax (do filtracji biologicznej) i na to wata

będzie dobrym układem czy wata powinna być w osobnym koszyczku?

Opublikowano

Moim zdaniem ryby już miały wcześniej tą chorobę, a objawy zaostrzyły się przez stres wynikający z transportu. Ile sztuk jest chorych? I jak wyglądają chore ryby? Czy są już "wzdęte" i czy mają "nastroszone " łuski?

Opublikowano

Mam już te rybki około 2tyg. Widoczna choroba jest szczególnie u jednej, największej. Tak jak pisałem wczęśniej: bardzo opuchnięta, dyszy, siedzi zazwyczaj przy dnie, nie je, ma odstające łuski, wyłupiaste oczy :/ Reszta żwawa i zjada pokarm

Opublikowano
1. Biorąc pod uwagę, że może to być Bloat jak stosować ten metronidazol? To się wrzuca bezpośrednio do zbiornika? Ile tabletek na 200l?

Z tym lekiem radziłbym być bardzo ostrożny. Strasznie osłabia ryby. Lek sam rozpuszcza się w wodzie, ale po pewnym czasie. Najlepiej wymieszać go z wodą z akwarium w misce nad taflą. Dawkowanie i leczenie metronidazolem jest opisane na :http://www.klub-malawi.pl/index.php/faq/wiadomoci-ogolne/250-bloat--czsta-choroba-malawijskich-pyszczakow PAMIĘTAJ O PODMIANIE WODY !

2. Czy mogę zastosować również Sera Toxivec albo Prodibio Biodigest?

Nie radziłbym mieszać preparatów.

3. W jaki sposób stosuje się te leki jesli nie mam możliwości odseparowania rybek?

Chyba właśnie najskuteczniejszą metodą jest przeniesienie chorych ryb( które mają wytrzeszcz itp.) do innego zbiornika. Ale jeżeli nie masz takiej możliwości to wydaje mi się że można podawać lek dla całej obsady. Tylko nie przesadzaj z dawką, on jest naprawdę mocny.

4. Dlaczego ta rybka ze zdjęcia jest samicą skoro mi wmawiano, że samce mają wyraziste czarne paski na płetwie górnej i dolnych? Kurde przejąłem wraz z akwarium 10x Yellow i juz sam nie wiem ile mam samic a ile samców

Najprościej u yellowków odróżnić samca od samicy po atrapach jajowych( takie małe plamki na płetwie odbytowej). Jeżeli ma chociaż 1 plamkę to na 100% samiec. Jeżeli nie ma żadnej to w 80% możesz być pewien że to samica.

5. Chorą rybkę raczej muszę spisać na straty, ponieważ jest strasznie spuchnięta, przebywa w okolicach dna, nie je, odstają jej łuski i jedna płetwa już nie pracuje.... Wielka szkoda bo to największa sztuka, pięknie ukoloryzowana

Radziłbym eksterminacje. Szkoda żeby się męczyła. Jeżeli jest spuchnięta (tak jak na moim zdjęciu) to niema już dla niej ratunku.

7. Bardzo możliwe że je przekarmiłeś. Miałem to samo. Chcemy dbać o swoje pociechy, aby nie brakowało im pokarmy a wyrządzamy im największą krzywdę.

Opublikowano

Dzięki bardzo za podpowiedzi, są bardzo przydatne ale z przekarmieniem raczej się nie zgodzę... dostają jeść raz w ciągu dnia, wieczorem, naprawdę umiarkowana dawkę.

Wczoraj zrobiłem im głodówkę, dziś dostały spirulinę. Jeśli to ma jednak bardziej pomóc niż zaszkodzić, zrobię im od jutra 3, 4 dni głodówki.

Teraz biorę się za kompletowanie filtra nowymi wkładami i może ida mi się jeszcze podmiankę zrobić dziś.

Opublikowano

Jeśli masz wysokie NO3 i N02 to nie podawaj leków,bo narobisz sobie większej szkody.Zrób podmianę i kontroluj parametry,te testy paskowe które masz nie są dokładne,więc dobrze by było gdybyś zakupił sobie testy kropelkowe.Jeśli chodzi o test na NO3,to nie kupuj z zooleka gdyż jest niedokładny.

Jak powinny być wypełnione koszyczki w filtrze? (Fluval 305) chodzi mi o ilość ceramiki w koszykach? do połowy, więcej,mniej?
Niemal do pełna,najlepiej wszystkie kosze wypełnić ceramiką.Dobrze zrobisz jak założysz na końcówkę rurki ssącej prefiltr.
Opublikowano

Kupię test kropelkowy, później, jak zejdę do jakiś normalnych parametrów. Narazie zmierzyłem parametry wody z kranu: NO2-0, NO3-0, więc zaraz jak ktoś podpowiedział wcześniej, podmienię znowu 70l wody.

Mógłbyś polecić jakiś konkretny prefiltr i opisać jak to zamontować? Pierwszy raz się z tym stykne jeśli kupię... ale jeśli ma pomóc to kupię.

Co do filtra ułożyłem:

1. Biomechanical

2. Nitromax Pro

3. Biocera Max w 3 szufladę i na to watę

Czy powinienem, tak jak mi poradzili w zoologicznym zostawić część starej ceramiki? Co prawda nie było jej za wiele... ale troszkę zostawiłem i chciałbym wiedzieć czy tak zostawić czy wymienić całość na nową? (i tak muszę go jeszcze raz otworzyć żeby dodać trochę ceramiki skoro ma być prawie pełno