Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zamówiłem komplet: Power Glo i Marine Glo (podobno jest to dość częsty zestaw). Czy ktoś hoduje przy takim zestawie Pseudotropheusy acei? Jak to wygląda, czy barwy są ładne. Ewentualnie, czy ktoś korzysta z takiego oświetlenia i ma inne rybki. Jak to wygląda, w jakiej kolejności podłączyć świetlówki. Proszę o Wasze opinie.

P.S. proszę nie podawac mi linka do strony www surama.aqua-web.org (gdzie sa zdjęcia połączen różnych świetlówek), stronę tą widziałem, nie jest to skaliste Malawi a maluta fotka niewiele mówi.

Opublikowano

Marine Glo daj na tył. Precyzyjnie i jednoznacznie nie da się powiedzieć "jak to wygląda", Każdy ma swoje gusta i jednemu może totalnie nie odpowiadać a drugi może zachwalać. Zamówiłeś to sam zobaczysz:)

Opublikowano

jasne, tylko podobno ten zestaw pięknie wybarwia i podkreśla kolor dominujacy u ryb z Malawi - niebieski. Czy to prawda.

Opublikowano

Marine daje światło praktycznie aktyniczne więc niebieski podciąga, ale tak jak czester napisał jednemu sie to podoba innemu nie, ja mp kiedyś tez kupiłem sobie aktyne i po jednym dniu ją zdemontowałem.

Niebieski kolor już całkiem fajnie wyciąga power-glo i np kiedyś moim ulubionym zestawem było właśnie power-glo przód i grolux z silvany na tył [daje różowo czerowne śiatło] potem powerglo zmieniłem na Aquarellke z Philipsa i na tym jadę w jednym akwa dalej + grolux oczywiscie. aquarellka daje ciut łagodniejsze światełko od powera ale niestety ciężko ją dostać.

Ale to wszystko kwestja gustu ja np w innym akwa gdzie mam HQI dałem też jako wsparcie dwa groluxy bo wolę bardziej spokojne siatło i niebieska "telewizyjna" poswiata mnie razi.

Opublikowano

Mars, nie do wiary, że popełniłeś taki błąd :-)

Czyżby mój mentor nie wiedział, że wszelkie zmiany

w akwarium trzeba oceniać najwcześniej po tygodniu?

Zanim sam na to wpadłem, miałem za sobą trzy dni

żonglerki pięcioma świetlówkami - a biorąc pod uwagę

długość 150 cm i montaż odbłyśników, nie jest to

czynność miła i przyjemna.

Odkąd wprowadziłem ocenianie po tygodniu oglądania

(dotyczy to też zmian w dekoracji czy układzie roślin,

ustawień wylotów filtrów itd), jest znacznie przyjemniej.

Na przykład światło zostawiłem w takim układzie, jaki

w czasie tych trzech dni co najmniej 3 razy odrzucałem,

i teraz mi się podoba :-)

milc

Opublikowano

Czyżby mój mentor nie wiedział, że wszelkie zmiany

w akwarium trzeba oceniać najwcześniej po tygodniu?

:D:D mnie ta niebieska poświata [miałem z Silvany Colorstar] tak wq..... że i przez miesiąc bym się nie przyzwyczaił, jednak zdecydowani gustuje w łagodniejszym oświatleniu i powerglo jest dla mnie szczytem poweru :wink::D bo juz ona daje wystarczająco intensywne widmo.

Oczywiście innnym w pełni się moze podobać światło niebieskie.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
jasne, tylko podobno ten zestaw pięknie wybarwia i podkreśla kolor dominujacy u ryb z Malawi - niebieski. Czy to prawda.

Do ........ proszę uważać na słownictwo forum czytają też dzieci jest marine glo.Wlasnie wystawilem na allegro...

Wlasnie mialem marine glo + power glo.

Ktos na innym forum dal fotki ale poprawiane przez aparat.

Jak dla mnie marine glo daje ladne oswietlenie reszty a ryby wyglądają fatalnie.Zwlaszcza czerwone i zolte maja wyblakly kolor.

Teraz mam serie w obudowie + power glo.

Zreszta marine glo nadaje sie do ryb morskich i zadnych slodkowodnych.

Marine ladnie wygląda na zdjęciach a w zeczywistosci kupa.

Chcesz daj emaila wysle ci fotke marine i powera razem...

Power nie daje wogole luxu.Marine to juz wogole...

post zmieniono z powodu użycia wulgaryzmu MarS

Opublikowano

dzięki, ale za późno

w moim akwarium juz mam zestaw marine-glo (tył) i power-glo (przód), a ryby to "yellow-ki" i socolofi. Nie uważam że yellowki maja wyblakłe kolory w tym oświetleniu a socolofi wyglądaja zabójczo w dobrym tego słowa zanczeniu. Do tego tło z filitu też ma piękna poświatę. Jest trochę mroczno i trochę straszno i surowo- tak jak chciałem.

Opublikowano

Daj fotki.

Coś ci nie wierze.Jak może biale i niebieskie swiatlo bez luxu wygladać dobrze na zoltych rybach.Zresztą nie wiem po kie grzyba kupujesz morskie oswietlenie do pyszczaków.

ryby4marinedk8.th.jpg

Jak marine glo + power glo moze byc ladne do zoltych ryb?pare dni pozniej wposcilem bo jakis kretyn mowil ze to ladnie wygląda.

Opublikowano

Coś ci nie wierze.Jak może biale i niebieskie swiatlo bez luxu wygladać dobrze na zoltych rybach.......

Jak marine glo + power glo moze byc ladne do zoltych ryb?pare dni pozniej wposcilem bo jakis kretyn mowil ze to ladnie wygląda.

widzisz Ben_sage - endrju pytał i każdy mógł wygłosić swoją opinie i doradzić ale tak jak już w drugim poście napisał czester_ to jest kwestja gustu i jenemu się będzie bardzo podobać a dla drugiego będzie to totalna kicha a prawda jest taka że o gustach się nie dyskutuje i tylko z tego powodu że ktoś ma odmienny nie wynika że jest kretynem bo jednemu podobaja się blondynki a drugiemu brunetki.

Natomiast pozwole sobie na małe OT bo nie wynika ono z gustu tylko z Twojego podpisu - P acei nie będą szczęsliwe w tych Twoich 112 litrach.