Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wpadłem na pomysł (oczywiście koła nie wymyśliłem) po tym jak zamówiłem baniaki do odstawania się wody. Początkowo myślałem o filtrze do lodówki, ale stwierdziłem że to mało praktyczne bo kosztowo wcale nie wychodzi raczej super (2 takie wkłady liniowe na rok plus jakoś musiałbym to przyłączyć do1/2 cala węża ogrodowego). Później myślałem o zrobieniu własnego filtra z weglem, ale w końcu trafiłem na filtr Aquael MultiKani. Dla mnie to rewelacja bo mógłbym wrzucić tam sam węgiel i używać go do podmiany wody, kiedy będzie potrzeba. Koszt niewielki, ma pompę więc nie byłoby problemu z wlewaniem wody z kranu i wyciąganiem jej. Inną opcja był sam filtr, ale bez pompy który znalazłem na allegro, ale nie wiem czy woda miałaby na tyle duże ciśnienie z kranu po przebyciu ok 10 m, żeby to dobrze chodziło (PREFILTR ZEWNĘTRZNY HW-602 na allegro). Niższy koszt, ale musiałbym się bawić z pompą (w sumie mam jakąś głowicę aquaszuta więc pewnie dała by radę). Co sądzicie o tym?

Chcę podłączyć 1/2 cala wąż ogrodowy do wlewu, a później wypompować wodę po filtracji. Nie będzie dłubania z pojemnikami w celu usunięcia chloru i innych związków, a i czasu mnóstwo zaoszczędzę.

Co sądzicie o tym?

Opublikowano

Duzo masz tego chlory? Sporo osob po prostu leje wode do wiadra prysznicem z wiekszej wysokisci. Taka wode leja bezposrednio do baniaka. Jezeli chodzi o sam "transport" wody z naczyn na wode do baniaka to mozesz poszukac pompki pod wiertarke. ostatnio kupilem w lidlu i na dniach chce przetestowac.

Opublikowano

Cl nie mierzyłem jeszcze, ale właśnie nie chcę się bawić z wiadrami przelewaniem itp. Baniak mam 450 l więc chcę uniknąc przelewania. Mam na tyle długi wąż, że podłączę go bez problemu do baterii wannowej w łazience stąd ten pomysł. Mam głowice akwarystyczne więc pompki jako takiej nie potrzebuję kupować.

Opublikowano

mozesz zastoswać dowolne pudełko na węgiel jakie da się zamontować na wąż/kran itp... przetestuj

większość osób ma korpusy narurowe a w nich 1-5mikron poliuretan a za nim wkład węglowy blokowy w drugim i z takiej baterii np pod zlewem rozwija wąż i dolewa, ale znaczna ilość osób leje kranówę prosto do akwa... zależy od wody...

zrób to jakkolwiek - przed węglem dałbym mechanika, bo to co sie na nim osadza czasami przypawa mnie o mdłości ;)

także

Opublikowano

I chyba tak zrobię, że wezmę ten tańszy filtr bez pompy podłączę zaraz za kranem i nie będzie potrzebna pompa. Pod zlewem na stałe nie zamontuję bo nie ma miejsca:/ Dzięki za odpowiedzi.