Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,jestem raczkujacym forumowiczem wiec prosze o wyrozumialosc jesli to zle miejsce dla tego postu.Moj problem polega na tym,ze posiadam wyzej wymieniony filtr,ma ok 3lata.Od pewnego czasu elektronika zaczyna cos szalec i sam filtr zaczol glosniej pracowac.Kiedy ustawie moc przeplywu ma maxa to po kilku minutach filtr sam zmniejsza moc a na dokladke wyskakuje komunikat,ze system jest gdzies zabrudzony co uniemozliwia prace na pelnych obrotach.Przeczyscilem kazdy mozliwy zakamarek lacznie z wezami od srodka i po tygodniu to samo.Po drugie za kazdym razem kiedy wlaczam filtr po czyszczeniu on ciagle sie samokalibruje bez przerwy.Musze zrobic reset ustawien fabrycznych i dopiero chodzi normalnie.Nie wiem juz co mam robic tym bardziej,ze nie wiem gdzie i czy wogole we Wroclawiu serwisuja te filtry??? Ogolnie nie jestem zadowolony z tych niby bezawaryjnych filtrow.Sama budowa zewnetrzna juz pokazuje ze to nie to co bylo kiedys w tych filtrach.Plastikowe zamkniecia tszeszcza jakby sie mialy zaraz urwac kiedy je zamykamitp.Za drogi filtr zeby robili go z takiego tandetnego plastiku.

Posted

Temat w dziale Osprzęt do akwarium.

Miałem kupić taki filtr do 240l, ale kupiłem Unimax 500. Bałem się właśnie tej elektroniki i jak widać potwierdziłeś moje obawy.

Wydaje mi się, że problemem mogą być gąbki. Masz je od nowości? Jak tak to można by je wymienić i sprawdzić czy będzie dobrze. Druga sprawa to może już wyświechtane wirniki. Być może przyszedł czas na ich wymianę. Głośniejsza praca przemawia za wirnikami.

Posted

Gabki mam nowe bo sam sobie zakupilem i dociolem.Z tym wirnikiem to tak sie wlasnie domyslalem,ze chyba moze trzeba bedzie wymienic.Najgorzej z ta elektronika bo nie wiem gdzie mam sie z tym problemem zglosic?:(

Posted

Z elektroniką jest różnie. Może wirniki nie dają rady a system wykrywa w ten sposób, że filtr jest brudny bo przepływ jest ograniczony. To jak z dobrym samochodem. Pada mały czujnik a wywala błąd silnika.