Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Postaraj się ukryć grzałkę, może poziomo za skałami. Tło fajnie wyszło, sprawia wrażenie, że są refleksy. Kolejna sprawa to ustawienie światła, w tej chwili widać, że światło pada na tylną szybę przez co widać odbicia skał. Jak możesz to przesuń lampy bliżej frontu akwarium oraz przekręć (o ile masz odbłyśniki) tak żeby światło nie padało na tył. Lub wstaw jakieś światło w strefie tła czyli za akwarium co też pozwoli zlikwidować efekt lustra.

KH podnieś dopiero jak uzyskasz docelowe pH, wtedy wysokie KH ci zbuforuje pH.

Skały wyglądają fajnie ale nie wyobrażam sobie wyglądu z glonami-planujesz mieć glony?

Opublikowano

Akwarium nie ma dostępu do światła słonecznego, także nie ma optymalnych warunków do rozwoju glonów, ale jeśli się pojawią (a pewnie tak będzie) to nie mam nic przeciwko, niech będzie naturalnie. Dokupiłem małą świtlóweczkę i podświetliłem tło od dołu, grzełkę schowam przy następnej okazji do grzebania w środku. Musze jeszcze pokombinować z oświetleniem z góry, w obudowie mam dwie dość mocne świetlówki (po 30W), może udało by się przysłonić trochę tą tylną.

Opublikowano

Jedna świetlówka wystarczy, drugą bym odłączył.

Co do testów to jak się zacznie coś dziać (po 7-10 dniach) to i tak będziesz robił codziennie:D

Jak akwarium dojrzeje to przed podmianą i po, by ustalić ile wody podmieniać.

Z czasem raz w miesiącu, by trzymać rękę na pulsie:)

Opublikowano

Odłączyłem tylną świetlówkę, szczerze mówiąc światła jeszcze jest bardzo dużo, ale rzeczywiście nie pada już na skałki z tyłu dzięki czemu nie "refleksują" już tak mocno na tylnej szybie. Pewnie jeszcze pomyśle o zmianie świetlówki najprawdopodobniej o niebieskiej barwie.

--

co drugi dzień robię badanie wody, dziś ewidentnie podskoczyło NO2 z wartości 0,06 , 0,08 na 0,2. Na stałym poziomie utrzymuje się na razie NH4 - 0,6 i NO3 - 20. Mam małe pytanie do wykonujących testy JBL, czy przy przyrównywaniu wyników do wzornika bezwzględnie trzeba trzymać fiolki w tym bloczku który był załączony do zestawu? (kto ma to wie o co chodzi) czy można porównywać bezpośrednio na kartce. A co za tym idzie drugie pytanie: czy duże znaczenie ma intensywność koloru otrzymanego odczynnika czy sama barwa?

Opublikowano
zy przy przyrównywaniu wyników do wzornika bezwzględnie trzeba trzymać fiolki w tym bloczku który był załączony do zestawu?
Tak, po to jest on dodany aby ograniczyć oddziaływanie światła "dziennego" (powtarzalność wyników pomiaru).
Opublikowano

Jeżeli chodzi o oświetlenie to ja w swoim akwarium tez 200l wywaliłem świetlówki i dałem 4 żarówki ledowe dwie ciepłe 3500K(3W) i dwie zimne 6500k(4W), chociaż jak tak patrzę na akwarium to lepiej by było dać 4 X zimne o wiele lepiej wybarwiają się pyski w tej barwie. Tak czy owak w zupełności wystarczają , a przy okazji masz te wspaniałe bliki na skałach od falującej wody na powierzchni o oszczędności na prądzie nie wspominając ( było 60W poboru jest 14W ).

link do żarówek

http://allegro.pl/zarowka-led-gu10-80-smd-3528-430lm-zimna-4w-i2847582240.html

pozdro

Opublikowano

tak prezentują się wyniki testów po tygodniu od zalania, na początku dodana uryna, codziennie dwie krople BioC aquaforest.

fgw7rmerfud7.jpg

Opublikowano

jak widać mam wysokie stężenie azotanów w kranie (woda ze studni) teraz się zastanawiam czy podmienić kilkadziesiąt procent wody na wodę z innego źródła (mam dostęp do wody o zawartości NO3 - 5mg/l) czy poczekać aż bakterie zaczną go przetwarzać?

Opublikowano

Podczas dojrzewania będzie malała do zera wartość NO2, to właśnie w filtrze bakteria nitryfikacyjne będą przerabiać azotyny(NO2) na azotany(NO3).

W filtrze będzie zachodziła tylko nitryfikacja więc NO3 nie pozbędziesz się z akwarium. Możesz ale nie musisz podmieniać wodę, poczekaj aż bakterie nitryfikacyjne doprowadzą do zera NO2 i wtedy możesz podmieniać wodę jeżeli NO3 będzie powyżej 40-50mg/l. Ja tak przynajmniej robię !