Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Od kilku dni pracuje już zalany zbiornik 412.5L. Na razie mam w nim jedynie AT-203 z małą gąbką i się zastanawiam czy jest sens położyć ceramikę w woreczku do środka gdzieś na trasie przepływu wody z mechanika. W akwarium nie pływa jeszcze ani jedna ryba, ponieważ czekają one w zbiorniku 112L, który jest ustabilizowany i filtr z tego 112L przejdzie do głównego zbiornika wraz z ostatnimi rybami za jakieś 3 miesiące. Do tego czasu stopniowo będzie przybywać ryb w głównym zbiorniku, są to malutkie rybki po około 3-4cm i docelowo będzie ich około 1 na 20 litrów wody tak +/- może trochę więcej może trochę mniej. Tak więc ponawiam pytanie po opisaniu dokładnym tego przypadku czy jest sens wrzucać ceramikę bezpośrednio do akwarium.

Kolejne moje pytanie dotyczy filtra AT-203, otóż jest on bardzo hałaśliwy! Buczy strasznie poprzez wibracje, starałem się go dobrze odpowietrzyc nadal to samo. Wreszcie postanowiłem, jeszcze przed zalaniem głównego zbiornika przykleić go sylikonem do kamienia. Przykleiłem spienione PCV z tyłu kamienia a do niego AT-203 tzn jego mocowanie, w które wsuwa się filtr. Także filtr pozostaje demontowalny jedynie jego mocowanie jest wpięte na stałe. Zastanawiam się teraz czy mi to wytrzyma bo przecież sylikon nie jest chyba przystosowany do takich wibracji? Filtra nie widać teraz jest za kamieniem i przestał buczeć (tzn buczy na akceptowalnym poziomie) z czego jestem bardzo zadowolony. Jednak trochę się martwię czy w przypadku rozklejenia tego filtr byłby w stanie zbić szybę 10mm? Opadłby najpierw na gąbkę 5cm niżej do piasku, a następnie na plecy i wtedy zawadziłby o boczą szybę. Czy myślicie, że plastik w wodzie może zbić taką grubą szybę? Filtr jest dość masywny.

Wreszcie ostatnie moje pytanie dotyczy już w zasadzie strikte obsady, jednak nie chcę zakładać nowego tematu. Celuje w taką obsadę Callainos 1+x, Saulosi Coral 3+x, Yellow x+x.

Pomyślałem że samiczek Saulosi będzie tak prawie 10 a Callainos jedynie 3 podobny stosunek u Yellow. Zastanawiam się tylko czy samice Callainosa nie będą miały przechlapane u Saulosi, tzn czy nie będą źle traktowane z racji ubarwienia? Chodzi dokładnie o to czy nie mam za mało samiczek w takim układzie 4 niebieskie samce 3 niebieskie samice. Bo może niepotrzebnie się martwię i przez to, że Callainos będzie ganiać wszystkie samce Saulosi to samicą będzie łatwiej a Saulosi będą ganiać swoje samice, których będzie bardzo dużo i dadzą spokój Callainos?