Jump to content

Odmulacz robizoo czy ktos ma ?? jak sie sprawdza?

Recommended Posts

Posted

Większość z nas używa odmulacza firmy Coca-cola, ewentualnie Pepsi.

Ucinasz końcówkę butelki zakładasz na nią wąż i jazda.

Ja w sumie stosuję sam wąż i też jest spoko - czasami trochę piasku zassa ale tragedii nie ma.

Posted

Używałem, nie polecam a w szczególności do piachu porażka kompletna wirnik zatrze się w 5 min.

Jeżeli koniecznie potrzebujesz takiego odmulacza polecam Eheima jest kilka razy droższy ale niezawodny, sam stosuje już od roku i jestem zadowolony.

Posted

Używałem tego odmulacza , powiem krótko porażka. Lepiej i taniej (baterie) użyć sposobu o którym napisał eljota. Jedynie z tego odmulacza przydała mnie sie gruba końcówka !

Posted
potrzebujesz takiego odmulacza polecam Eheima jest kilka razy droższy ale niezawodny

Ja stosuje Eheim quick vac pro do usuwania z miejsc gdzie mechanik nie daje radę "przegonić" - kosztuje sporo ale jest niezawodny. Łatwy w czyszczeniu ale: wcześniej jak układałem kamienie to sprawdzałem czy końcówka Eheima tam wejdzie bo jest dość spora (jak przekrój kurzego jaja) tak, że wszystkie kamienie mają takie odstępy od szyb i innych obiektów. Jest też taka zaleta,że dorosłe ryby które mam ( a wcześniej nie widziałem, że kupię duże) mają swobodny przepływ i kryjówki. Mam też zwykłą ręczną rurę ale nie używam jej bo Eheim jest bezkonkurencyjny w tym porównaniu. Wciskasz guzik, możesz go całego zanurzyć, czyścisz, opróżniasz i do szafeczki po umyciu.

Posted

mnie wystarcza wąż ogrodowy o odpowiedniej średnicy, wybierałem tak na oko ;), nie za mała nie za duża, taka w sam raz :) za "psie" pieniądze z marketu budowlanego :) do tego własne palce, troszku grzebania w dnie i piasek czysty, a to co się zassie to ląduje z powrotem w baniaku :)

Posted

Ja mam takowy z Robizoo ale odkąd mam w akwa cyrkulator jvp102 to jest zbyteczny i mogę Ci kolego nawet go sprzedać, co do jakości to o gustach się nie dyskutuje ale mi podpasował akurat.

Posted

Można też wcale nie odmulać przy mocnej cyrkulacji. Pomieszać trochę podłoże ręką przy podmianach i po sprawie. Sposób chyba najprostszy.