Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki ale niebieski odpada jak bym miał wyregulować przepływ ?

Poczekam jak się odezwie to zamówie a jak nie to zrobie z 10" a w razie co wykorzystam rezerwowy , kupiłem 3 sztuki 10 " dokupie jeszcze jeden i zasypie matrixem albo czymś podobnym. Planuje dwa przed pompą równolegle na rurach 1" i dwa na oddzielnych bay pasach za pompą na 3/4"

Opublikowano

Jak myślicie koledzy, a gdyby tego BigBlue zamiast piachem zasypać matrixem. W takim przypadku nie potrzeba regulacji przepływu. Pytanie tylko, czy taki korpus uciągnie całą biologię dajmy na to w 500l.

Opublikowano

Ile ryb? A czy tak naprawdę w fbf jest aż tak ważny ten przepływ to można nawet polemizować przy kufelku długo i namiętnie. Piasek jest jednak jakieś 1mln razy tańszy od matriksa.

Opublikowano
Ile ryb? A czy tak naprawdę w fbf jest aż tak ważny ten przepływ to można nawet polemizować przy kufelku długo i namiętnie. Piasek jest jednak jakieś 1mln razy tańszy od matriksa.

Rybek powiedzmy około 30szt mbuna. Akwarium jeszcze nie stoi dlatego na razie rozważania hipotetyczne.

Polemizować przy kufelku zawsze można ;) jednak trochę tym przepływem trzeba wyregulować siłę z jaką woda obmywa złoże piasku, żeby nam z powrotem do baniaka nie wrócił. Mając niebieski korpus ciężko o taką regulację. Druga kwestia to spadający przepływ na mechaniku w miarę zabrudzania się wkładów. Dlatego też zapytałem o alternatywę w postaci biologa, na korpusie 20", opartego w całości na matriksie. W takiej opcji przepływ nie będzie miał aż takiego znaczenia, byle by płynęło. Czy tylko jeden 20" matriks uciągnie biologię i czy start zbiornika nie będzie trwał wieczność :)

Opublikowano

Z tego co Seachem sie chwali to 0,5 litra matrixu daje radę na 200 litrów wody .

Dostępne filtry 20" niebieski 100 zł z przesyłką + 2 litry Matrixu = 220 zł

Filtr 20" ( dostępny przeźroczysty ) 200 zl z przesyłką FBF = 200 zł

Dwa 10" 60 zł + 2 litry Matrix 120 zł = 180 zł

Jeden 20" Przeźroczysty za 105 zł z przesyłką ( opcja nie dostępna ) ;-( FBF 105 zł

Dwa 10" FBF = 60 zł

Prosty rachunek ;-).

Jednak pytanie najważniejsze jak się ma 1 kg matrixu do 1 kg piasku jeśli chodzi o działanie zbijanie NO2 ? Jednak widok buzującego piasku według mojej opinii nieoceniony ;-).

Opublikowano

W układ dwóch równoległych korpusów w ogóle bym się nie pakował. Bo to i zaworów trzeba dać więcej, więcej kształtek, co za tym większe spadki ciśnienia.. a i regulować tym trudniej. (Na razie pominę koszty i miejsce w szafce)

Druga kwestia, że temat dotyczy filtracji na korpusie 20" ;)

Zwrócić trzeba uwagę, że ten co był niby w promocji to 20"slim, mimo wszystko sporo mniejszy od prawdziwego 20"BB.

Pytanie pozostaje cały czas otwarte. Czy filtr bilologiczny zbudowany na korpusie 20" wypełniony matriksem da radę w akwarium około 500l z 30szt mbuna. Pytanie także o start takiego zbiornika na w/w matriksie.

Co do widoku buzującego piasku - na rybki się patrzy, a nie na piasek :):):)

Opublikowano

Według producenta litr Matrixu będzie na 400 litrów jak dasz 2 to masz spory zapas ;-)

Co do startu ja się nie wypowiem bo sam nie wystartowałem ;-).

Jednak wybrał bym slima zamiast BB 2 litry Matrixu i tak się zmieści a STÓWKA taniej .

Pozdrawiam

Opublikowano

Jednak pytanie najważniejsze jak się ma 1 kg matrixu do 1 kg piasku jeśli chodzi o działanie zbijanie NO2 ? Jednak widok buzującego piasku według mojej opinii nieoceniony ;-).

Kilogram, czy też litr piasku ma nieporównywalnie większą powierzchnię do osadzenia się bakterii nitryfikacyjnych niż porównywalna ilość matrix'u. A co do widoku "wrzącego" piasku zgadzam się w zupełności;)