Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może podczas grzania rur jakieś związki się utleniły , może pasta lutownicza , może gdy woda raz przez rurę przelatuje to jest ok a jak w obiegu zamkniętym to inna sprawa . Jak ślimaki padły w kilka sekund to coś jednak się stało .

Dlatego się obawiam . A w tym korpusie w opisie jest napisane , że środek jest miedziany a w innych na tej samej stronie , że mosiężny.

Opublikowano

Witam, odnośnie tej wtopki miedzianej chodzi o to że, tuleje z gwintem wewnętrznym są wtopione w głowicę kolumny. U mnie są zawory z tzw. pół śrubunkiem, więc element zaworu jest wkręcony w miedziany gwint, więc woda nie ma z nim styczności.

Odnośnie wydajności, owszem jest to dość wydajna filtracja. Nastaw się kolego na raczej długi okres dojrzewania złoża miesiąc to chyba minimum. Ja u siebie na rozruchu wpiąłem w układ dodatkowo Hw303, celem przyspieszenia dojrzewania. Jest zasypany matrixem i grysem koralowym. Miałem go odłączyć jak ruszy fbf ale został. Biologii nigdy za dużo Pozdrawiam

Opublikowano

Tak myślałem , że te gwinty zostaną zakryte przez nypel czy zawór ale zawsze lepiej zapytać .

Co do dojrzewania to nie ma obawy niech i miesiac sobie buja byle by wystartował.

Będę miał czas na przemyślenia co do obsady. Zamieszkaja jakieś dwa może trzy maluchy i będą rozpoczynać cykl azotowy.

Opublikowano

Po dużych kosztach na start baniaka będzie czas odsapnąć .

A swoją drogą to też ciężko będzie mi pysie kupić bo drogie dość żeby na raz kupić , a do tan mal czy malawian mam kłopotliwy dojazd do stacji pkp czy pks tak się będą koszta kumulować.

Opublikowano

Warto warto ale po całą obsadę , a to już zaboli prawie dwie stówy na paliwo ,a na pysie ??? ;-) Ale jeszcze przyjdzie czas na takie rozmyślania teraz trzeba baniak postawić .

Przypominam, że temat nie dotyczy obsady :)Ząb

-- dołączony post:

Powstał pewien problem zamówiłem w/w klosz i już sobie w głowie układam jak i co a tu zonk.

Dzwoni dziś do mnie miła pani i informuje mnie , że towar jest na chwilę obecną niedostępny :-(.

Jednak w zamian oferuje mi filtr big blu za 220 PLN !!!!!!! Podziękowałem ładnie i powiedzialem o linku do ich sklepu na forum , i co za tym idzie z możliwym zainteresowaniem tym towarem.

Postara się zorientować w temacie i da znać. A ja w związku z zaistniałą sytuacją mam pytanie ,

Czy standardowy korpus 10" da sobie radę z biologią w 720 litrach ?

Opublikowano

U mnie daje radę,nigdy nie miałem NO2. Zależy oczywiście wszystko od ilości ryb a nie wody. W razie wątpliwości możesz zrobić równolegle dwa. Przy okazji, taki filtr wcale nie musi być wykonany z klosz,a może być np. biała rura pcv.