Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Minął już rok więc parę slow odnośnie zbiornika i obsady.

Falowniki JVP-102 generalnie dają rade, problemy z jakimi się napotkałem to:

-mocowanie - przegub kulowy szybko się wyrabia przez co falownik ma tendencje do opadanie co powoduje wydmuchiwanie piasku

- ustawienie - kombinuje i kombinuje, ale nie jestem w stanie tak ustawić falowników aby kupska nie zalegały na dnie, zawsze znajdzie się jakaś strefa martwa

Filtracja narurowa sprawia się bez zarzutu. Stosuje 2x100u-2xmatrix-1xpurigen

Wkłady 100u wymieniam co tydzień, matrix po roku czasu przepłukałem w wodzie z akwa, purigen regeneruję co miesiąc. Niestety przy tak licznej obsadzie nie da się inaczej.

Generalnie nie sprawdzam parametrów wody, ryby wyglądają ok i regularnie podchodzą do tarła.

System stałej podmiany wody sprawdza się rewelacyjnie. Można by było ciut ulepszyć ale raczej się na to nie zdobędę. Działa i jest ok.

Pokrywa wymieniona na spienione PCV sama w sobie jest ok, jednak mam problem ze skraplającą się wodą która jakimś cudem (uszczelka przyklejona do akwa i druga do rantu pokrywy) w trzech miejscach leci po szybie. W najbliższym czasie mam zamiar wykonać wewnątrz kapinos z profilu aluminiowego przyklejonego na silikon.

Oświetlenie bez zmian na świetlówkach T5 - bardzo ładnie uwydatnia kolory.

Z wystroju to zniknął nurzaniec - nie dał rady przy tej obsadzie, oraz zniknął "garaż", przy jednym ze sprzątań dna puścił silikon trzymający górną płytę łupka więc postanowiłem nie ryzykować i pozbyć się go.

Same rybcie mają się dobrze. Demasoni zredukowały się do 10szt., Hongi i Acei w niezmienionej liczebności - 6 i 12, a Msobo wykończył drugiego samca. Miałem sporo szczęścia bo kupiłem 6 szt. Msobo z czego wyrosły 2 samce i 4 samice.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Przy takiej filtracji mechanicznej jaką są sznurki płukanie matrixa jest zbyteczne i tylko uszczupla ilość flory bakteryjnej.

Z tego co pamiętam to ginące bakterie tworzą film, który to z kolei nie pozwala się na osiedlanie nowych bakterii. Matrixa płukałem przede wszystkim dlatego że zdarzają się wkłady sznurkowe które nie są idealnie dopasowane do korpusów (są za krótkie parę milimetrów ). Zdarza się tak ca. 1szt. na 30 kupionych. Efekt jest taki, że po włączeniu pompy wkład delikatnie buja się na boki w korpusie i spodem przepuszcza niewielką ilość shitu, a ten z kolei zostaje na matrixie. Tak czy inaczej przy takiej objętości akwa i ilości piachu nie sądzę aby działa się krzywda biologii.

• 1 rok później...