Skocz do zawartości

Rozpuszczanie sody


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Twardość węglanową powodują kationy Ca2+ i Mg2+.

2. Kationom towarzyszą najczęściej wodorowęglany HCO3-.

3. Dodając sody zwiększamy ilość wodorowęglanów HCO3- i kationów Na+. Czyli nie podnosimy Tww.

4. Akwarystyczne testy na KH mierzą zawartość wodorowęglanów HCO3- i po dodaniu sody wynik Tww wychodzi duży a w rzeczywistości Tww pozostaje bez zmian.

5. Ponieważ Two=Tww+Twn to nie jest możliwe aby Tww>Two.

6. Po dodaniu sody wyniki testów na KH są zakłamane.

  • Dziękuję 3
Opublikowano

Więc ogólnie nie ma co się przejmować twardościami , ważne jest że zwiększyłem pH , twardości powinny mieć wartości wyjściowe( przed podaniem sody) około Two 17 , Tww 12 . Dobrze rozumuje ?

Opublikowano
1. Twardość węglanową powodują kationy Ca2+ i Mg2+.

2. Kationom towarzyszą najczęściej wodorowęglany HCO3-.

3. Dodając sody zwiększamy ilość wodorowęglanów HCO3- i kationów Na+. Czyli nie podnosimy Tww.

4. Akwarystyczne testy na KH mierzą zawartość wodorowęglanów HCO3- i po dodaniu sody wynik Tww wychodzi duży a w rzeczywistości Tww pozostaje bez zmian.

5. Ponieważ Two=Tww+Twn to nie jest możliwe aby Tww>Two.

6. Po dodaniu sody wyniki testów na KH są zakłamane.



Czyli jeśli masz rację, to należałoby dodawać wapń i magnez? Czyli praktycznie jak w slonowodnym stosować wybiórczo metodę ballinga. Interesujące. Muszę to zbadać.

Opublikowano
Więc ogólnie nie ma co się przejmować twardościami , ważne jest że zwiększyłem pH , twardości powinny mieć wartości wyjściowe( przed podaniem sody) około Two 17 , Tww 12 . Dobrze rozumuje ?

Dobrze rozumujesz.

Dodanie sody podnosi ph oraz je stabilizuje( bufor HCO3-) natomiast nie podnosi twardości węglanowej.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Gdy poszperałem trochę w książkach i w internecie na temat chemii wody doszedłem do następujących własnych wniosków:

- dodanie sody do wody ciepłej (20-60stC) powoduje powstanie w roztworze wodorowęglanu HCO3-,

- dodanie sody do wody gorącej (60-100stC) powoduje powstanie w roztworze węglanu CO3-,

- węglany i wodorowęglany mają podobne działanie, podnoszą ph i powiększają zasadowość(bufor) roztworu wodnego,

- poprzez dodanie sody do wody ciepłej (20-60stC) dostarczamy do roztworu więcej CO2, który generalnie obniża ph i zmniejsza zasadowość/bufor,

- soda dodana do wody gorącej powoduje reakcję w wyniku której następuje „ucieczka” wolnego CO2 i tym samym do roztworu dostarczamy mniej CO2.

(Dla dociekliwych :D )

Reakcja sody z ciepłą wodą:

2NaHCO3 + 2H2O ---> 2Na+ + 2HCO3- + 2H2O --->

---> 2Na+ + 2OH- + 2C02*2H2O

Reakcja sody z gorącą wodą:

2NaHCO3 + H2O ---> 2Na+ + CO3- + 2H2O + wydz. CO2^

---> 2Na+ + 2OH- + C02*H2O

  • Dziękuję 1
  • 3 lata później...
Opublikowano

Mam pytanie, odnosnie dodawania sody.

Podnoszę nią KH za czym im idzie pH, dodaje ją do beczek 200L i tam miesza się 24H, dozując tak ,że mam ok. 16KH, zauwazylem ,że w akwarium mam po pewnym czasie stabilne pH powyżej 8 natomiast GH leci mi poniżej 3. Czym może być to spowodowane ? Ostatnio podnosiłem środkiem do oczek wodnych GH przez kilka dni doszedłem do 10 po czym wczoraj znów spadło poniżej 3.

 

Testy robie JBL`em proscan i kropelkowym z czego kropelkowy jest pewniejszy.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.