Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś jeszcze zaproponuje jaki gatunek do msobo i demasoni mogę dać?

Byle samice nie był to szaraki. Aktualnie już posiadam młodzież msobo i demasoni. Od razu chciał bym dać trzeci gatunek.

Opublikowano

Roślinożerny lub wszystkożerny. Masz duże akwarium. Masz dość długie akwarium dlatego do Msobo Magunga oraz Demasoni zaproponuję Ci. Perspicax Orange Cap i Pseudotropheus Acei Msuli. Pomimo fajnego kształtu to litraż jednak nie powala i jeżeli zdecydujesz się na taki wariant jak zaproponowałem to polecam Ci coś w stylu:

Demasoni 1+4

Msobo 1+5

Acei 1+1/2/3

Perspicax 1+3

Opublikowano
Lunarii nie denerwuj sie ze sprostuje

To akwa jest na niskie do P acei, ta rybka pływa w toni wiec potrzebuje wysokości

Czym mam się denerwować? Takie jest Twoje zdanie. Moim zdaniem to akwarium jest dobre dla Acei ponieważ jest to ryba stosunkowo długa i zdecydowanie lepiej mu będzie w akwarium 180cm długim i 45 wysokim niż 120 długim i 60 wysokim.

Opublikowano

Tak jak najbardziej masz racje,ze do 120 nie będzie pasowała nawet przy 60cm

Posiadam te rybki i powiem ze są długie a za razem wysokie i potrzebują tej wysokości do pływania. Na forum jest bardzo dużo o wymiarach akwa do Acei

Opublikowano
Acei 1+1/2/3

No ja też sprostuję, prócz tego co napisał meszek to tak jak piałem, Acei najlepiej wygląda w większej grupie (niezależnie od odmiany)

Demasoni 1+4

Taki układ jest bardzo trudny do osiągnięcia w przypadku tej ryby która jest nieprzewidywalna z wielką agresją wewnątrzgatunkową, ale o tym już 'nama się przekonał. Persipax to ciekawa propozycja choć samice są piękne inaczej ;)http://cichlidenareal.ru/wiki/index.php?vid=1026

Ps

Lunarii poszerzasz wiedzę co ci się chwali, tak samo jak chęć doradzania ale jeśli już doradzasz teoretycznie obsady, to dowiedz się jak najwięcej o rybach które polecasz.

Sorki za mały OT

Opublikowano
No ja też sprostuję, prócz tego co napisał meszek to tak jak piałem, Acei najlepiej wygląda w większej grupie (niezależnie od odmiany)

Taki układ jest bardzo trudny do osiągnięcia w przypadku tej ryby która jest nieprzewidywalna z wielką agresją wewnątrzgatunkową, ale o tym już 'nama się przekonał. Persipax to ciekawa propozycja choć samice są piękne inaczej ;)http://cichlidenareal.ru/wiki/index.php?vid=1026

Ps

Lunarii poszerzasz wiedzę co ci się chwali, tak samo jak chęć doradzania ale jeśli już doradzasz teoretycznie obsady, to dowiedz się jak najwięcej o rybach które polecasz.

Sorki za mały OT

Doskonale wiem o tym o czym napisałeś, jednak pomimo tego starałem się dobrze doradzić biorąc pod uwagę te wady. Np dałem Perspicax w stosunku mniejszej ilości samic bo faktycznie piękne nie są, ale za to samiec posiada kolory niewystępujące wcale w tej obsadzie i dlatego warto mieć go bo jest piękny. Acei dałem mniej bo akwarium nie jest za duże, a nie jest to jakaś super agresywna ryba i kilka osobników wystarczy moim zdaniem. Wole Acei w takim zbiorniku jak kolegi niż w swoim 150x50x55, które ma przecież więcej litrów. Co do Demasoni to wiedziałem, że to agresywna ryba, ale tutaj faktycznie może źle doradziłem bo ona jest głónie agresywna wewnątrz gatunkowo i by wypadało dać więcej osobników by złagodzić agresję.

Jeżeli uważacie, że proponowana obsada nie ma szans to może coś w stylu Callainos Pearl White będzie dobrze pasowało bo one są w kolorze perłowym, samiczki nie sa najbrzdsze, a coś żółtego co nie jest mięsożerne, a samiczki msobo są nito żółte nito pomarańćzowe dlatego na prawdę ciężko mi zaproponować coś co z nimi jeszcze będzie kontrastować.

Callainos Pearl 1+4

Msobo Magunga 1+5

Demasoni 3+7

Perspicax 1+3

[ame]

[/ame]

warto, ale jak coś to można zrezygnować bo rybka trudnodostępna i agresywna.

Lepiej?

Opublikowano

Dzięki wielkie za odpowiedzi.

Jest to dla mnie dość trudny wybór gatunku "nie szaraka" i dość łatwo dostępnego.

Co mogę dodać to max akwa jakie mogę wstawić to 195x45x50h

W tej chwili młodzież mam w 150x40x50h

Opublikowano
Dzięki wielkie za odpowiedzi.

Jest to dla mnie dość trudny wybór gatunku "nie szaraka" i dość łatwo dostępnego.

Co mogę dodać to max akwa jakie mogę wstawić to 195x45x50h

W tej chwili młodzież mam w 150x40x50h

Jeżeli pójdziesz w to największe to moim zdaniem spokojnie daj te Acei dadzą sobię radę, moim zdaniem koledzy przesadzają. Są ładne, małoagresywne i pływają w toni co jest rzadkie. Poprostu taka ryba must-have z żółtą błetwą:) Do demasoni i Msobo nie tak łatwo jest dobrać coś z ładnymi samiczkami bo zazwyczaj wystąpi konflikt albo na lini agresji albo diety. Np. Popularny Yellow ma ładne samiczki ale to typowy mięsożerca w przeciwieństwie do demasoni. Skoro masz już dwa gatunki trudno abyś z nich rezygnował zobacz sobie w internecie jak wygląda Acei i jak wygląda Callainos odmiana Pearl. Moim zdaniem fajnie uzupełnią Twoją obsadę, a co do ilości to niech wypowie się ktoś kto lepiej się zna. Np. Tropheops Chilumba wersja z zółtymi samiczkami byłoby ładnie ale strasznie agresywnie i nie wiem czy coś takiego by wypaliło.