Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

makok,więc jaki jest sens trzymania w zbiorniku filtra mechanicznego skoro za biologię u mnie w 300 L odpowiada JBL 1501 przed którym mam podłączony korpus narurowy w którym jest gąbka? Dodam tylko ze parametry wody są w normie,w zbiorniku pływa 11 młodych ryb,może będzie 15 sztuk,do wymuszenia obiegu wody w pogotowiu mam cyrkulatory.Hmm...:)

Opublikowano
więc jaki jest sens trzymania w zbiorniku filtra mechanicznego skoro za biologię u mnie w 300 L odpowiada JBL 1501 przed którym mam podłączony korpus narurowy w którym jest gąbka?

Po prostu u ciebie za mechanika robi korpus :) Najprawdopodobniej jak ryby podrosną, będziesz musiał wspomóc cyrkulację lub przyzwyczaić się do widoku rybich klocków ;)

Opublikowano
makok,więc jaki jest sens trzymania w zbiorniku filtra mechanicznego skoro za biologię u mnie w 300 L odpowiada JBL 1501 przed którym mam podłączony korpus narurowy w którym jest gąbka? Dodam tylko ze parametry wody są w normie,w zbiorniku pływa 11 młodych ryb,może będzie 15 sztuk,do wymuszenia obiegu wody w pogotowiu mam cyrkulatory.Hmm...:)

Tyshek - ten post jest nie na temat - sam powiedziałeś odnośnie czyszczenia mechanika: "A w wodzie z akwa?" i do tego się ustosunkowałem, bez względu jak to masz rozwiązane u siebie...

Opublikowano

Ale jest inna filtracja-kaskada i fan2 (przepływ w granicach 300l/h). U mnie biolog zapewnia natlenianie, mechanik (ok 1200l/h ustawione) absolutnie nie ma w tym udziału.

Wyłączam go na 8h, a woda i tak krąży i omywa gąbkę.

Opublikowano

Również się zastanawiam czy na noc wyłączać mojego Aquael circulator 1500 nie pamiętam dokładnie nazwy tego filtra więc się nie denerwujcie jak przekręciłem.

Coś się dzieje z turbiną bo strasznie brzęczy. Muszę go dać na reklamację, niestety producent ma 14 dni na rozpatrzenie i trzeba będzie w tym czasie włożyć coś innego zastanawiam się nad tym samym modelem tylko z oznaczeniem 2000 w razie jak będzie za silny to go skręcę. Sklep oferuje mi go za 84 zł SFerapupila w Miejscu piastowym.

Opublikowano
i trzeba będzie w tym czasie włożyć coś innego zastanawiam się nad tym samym modelem tylko z oznaczeniem 2000 w razie jak będzie za silny to go skręcę.

Spokojnie wystarczyć bez skręcania przepływu. Kwestia odpowiedniego ustawienia:-)