Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Poszukuję dobrego towarzysza dla świetlówki marki Aqua Medic. Do wyboru mam Aqua Medic Reef White 10k i 15k - z tych muszę wybrać jedno bo mam je powiedzmy w gratisie. Do tego mogę dołożyć dowolną świetlówkę o mocy 80W. Chciałbym aby podkreślała ona kolor pomarańczowy ryb oraz kolor żółty. Jednocześnie nie chciałbym różowej poświaty, ani aby było przesadnie niebiesko.

Reasumując prosze podać Waszym subiektywnym zdaniem:

AM RW 10K lub 15K + co do tego.

Jeszcze jedno pytanie. Trochę źle wszystko policzyłem i mam teraz pokrywę, która nachodzi na akwarium 3cm oraz wzmocnienie na 3 cm od góry wzdłużne oraz wzmocnienie poprzeczne nad nim. Jeszcze nie zalałem akwarium, zastanawiam się czy da się to przesunąć o pół centymetra w górę, chociaż to wymaga dużo zachodu. Z drugiej strony jednak widok wzmocnienia pod wodą jest raczej średni. Pytanie mam bo patrząc od dołu wszystko co nad wodą jest niewidoczne - tzn pokrywa od środka jest niewidoczna. Co się stanie jeżeli wzmocnienie nie będzie całkowicie w wodzie tylko w połowie. Czy w ten sposób będę oglądał pokrywe od środka przez szybę? Mogę też zalać akwarium pod 0.5 od góry wtedy oba wzmocnienia będą pod wodą (wzdłużne i leżące na nim poprzeczne) tylko będzie to szpetnie wyglądać, ponieważ mojego akwarium leży bardzo wysoko i tutaj największy jest problem że nie patrzy na nie się z góry.

Opublikowano

jesli nie chcesz rozowej poswiaty unikaj swietlowek typu color plus.Testowalem taka i powiem ze gorzej byc nie moze....jak dla mnie wyszystkie o barwie zimnej bialej jak najbardziej

do tego moze jakas 6500k albo 9000k

Opublikowano

Upatrzyłem sobie świetlówkę JBL 14000K Marin D, i chciałbym ją zastosować ale potrzebuje kogoś kto mnie utwierdzi w przekonaniu :) no i w połączeniu z którą AM RW 10k czy 15K ją zastosować aby osiągnąć dobry efekt (nie za niebiesko, ale niebieskawo). Po wykresach widze, że JBL 14000K daje równo w pomarańczowym, ale nie potrafie oszacować jej ogólnego widma na podstawie samego wykresu dlatego pytam doświadczonych użytkowników bo wiem, że to są absolutnie świetlówki z najwyższej półki do malawi i na pewno ktoś je stosował. Rozważam też Arcadia Marine White Lamp ale wydaje mi się że w połączeniu z AM RW 10/15k będzie za niebiesko dlatego celuje w coś bardziej neutralnego co mi uwydatni kolory ryb.

Opublikowano

JBL solar ultra marin day ma temperaturę barwową 15000K i w połączeniu z AM reef white 10000K powinien być dobry efekt. Próbowałem takiego połączenia, ale ostatecznie zostawiłem JBL, jako jedyne źródło światła. Arcadia marine white ma temperaturę barwową 14000K i na moje oko świeci trochę na różowo.

• Dziękuję 1
Opublikowano
JBL solar ultra marin day ma temperaturę barwową 15000K i w połączeniu z AM reef white 10000K powinien być dobry efekt. Próbowałem takiego połączenia, ale ostatecznie zostawiłem JBL, jako jedyne źródło światła. Arcadia marine white ma temperaturę barwową 14000K i na moje oko świeci trochę na różowo.

W zasadzie jaka różnica między RW 10 a 15?

Opublikowano
W zasadzie jaka różnica między RW 10 a 15?
Podstawowa różnica to temperatura barwowa;). Im wyższa tym bardziej zimne światło. Chociaż to też zależy od widma. AM 15000K świeci dużo bardziej na niebiesko niż JBL o tej samej temperaturze barwowej. Oczywiście to moje spostrzeżenia.
Opublikowano
Czyli AM 15K i JBL 15K to też nie będzie superniebiesko skoro JBL nie świeci bardzo niebiesko? Dlaczego nie postawić na AM 15K w tym połączeniu?
Spróbuj, mnie się nie podobało. Możesz spróbować jeszcze sprawdzony układ AM 10000K + AM 15000K, było lepiej. Ale ja i tak pozostanę przy jednej świetlówce JBL solar ultra marin day:)
Opublikowano
Spróbuj, mnie się nie podobało. Możesz spróbować jeszcze sprawdzony układ AM 10000K + AM 15000K, było lepiej. Ale ja i tak pozostanę przy jednej świetlówce JBL solar ultra marin day:)

Tylko że wtedy chyba nici z pomarańczowego i żółtego w akwarium bo te świetlówki go nie pokażą jak JBL?