Marek Makowski Opublikowano 28 Kwietnia 2007 #1 Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Witam za kilka dni zamierzam w końcy przystąpić do modernizacji akwa Planuję włożyć sporo kamieni, więc muszę coś pod nie podłożyć. W wielu miejscach spotkałem się z "metodą na styropian" No i właśnie. Jakoś mi to nie pasuje. Przecież styropian to sama chemia (rozpuszczalniki, kleje itp) Czy faktycznie można go włożyć do akwarium bez żadnych obaw? Czy ewentualnie można go zastąpić czymś bardziej bezpiecznym ale o podobnych właściwościach? Pozdrawiam
torgi75 Opublikowano 28 Kwietnia 2007 #2 Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Możesz wkładać śmiało styropian ale ten bez czarnych plamek(środek grzybobójczy) , u mnie to tak funkcjonuje od paru lat i żadnych problemów nie było.
sision Opublikowano 28 Kwietnia 2007 #3 Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Hehehehe jak bym czytał swojego posta. Też kiedyś pytałem o styropian, tylko na poprzednim forum. Ale koledzy mnie nawrócili. Teraz mam styropian a dnie akwa ponad pół roku i wszystko jest. Śmiało wkładaj go na dno do swojego akwa
danielj Opublikowano 28 Kwietnia 2007 #4 Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Możesz wkładać śmiało styropian ale ten bez czarnych plamek(środek grzybobójczy) , u mnie to tak funkcjonuje od paru lat i żadnych problemów nie było. Nieprawda To nie środek grzybobójczy tylko stary styropian z recyklingu Ja mam ciapkowany styropian na dnie od prawie roku i nic się nie dzieje , a zaręczam Ci , że gdyby to był środek grzybobójczy to ryby dawno by padły
bidzi Opublikowano 28 Kwietnia 2007 #5 Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Niestety to jest środek grzybobójczy. Woda ma wiele zalet, i nie powoduje reakcji tego środka. W normalnych warunkach i zgodnie z przeznaczeniem środek ten się uaktywnia. Do tego trzeba reakcji powietrza i innych pierwiastków. Metalowy przedmiot znajdujący się w wodzie bedzie korodował przez dziesiątki lat, ale wyjęty z niej, skoroduje błyskawicznie. Takie są zalety H2O
danielj Opublikowano 28 Kwietnia 2007 #6 Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Bidzi specjalnie pytałem o te ciapy u producenta , w firmie "Termoorganika" i otrzymałem odpowiedź , że to jest domieszka styropianu po recyklingu , który został podgrzany , a następnie ponownie zgranulowany , dlatego ma czarny kolor.
danielj Opublikowano 28 Kwietnia 2007 #7 Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Styropian w Kropki - najnowocześniejszy styropian na świecie Firma z Krakowa w ciągu ostatnich lat wyrosła na światowego lidera w dziedzinie innowacyjnych materiałów izolacyjnych w budownictwie. Styropian w Kropki produkowany w Mielcu, Głogowie i Siedlcach przez Termo Organikę ma podwyższone parametry izolacyjne. Ciemne kropki to kawałeczki styropianu z dodatkiem grafitu. Czysty grafit wprowadzony w czasie produkcji do kulek styropianu poprawia jego izolacyjność cieplną. Płyty powstają przez spienienie granulek polistyrenu, które pod wpływem wysokiej temperatury i ciśnienia łączą się ze sobą, zwiększając wielokrotnie swoją objętość, tworząc barierę dla przepływu ciepła. Tak powstałe płyty styropianowe stają się bardzo dobrym izolatorem. Takie coś jest na stronie Termoorganiki
bidzi Opublikowano 28 Kwietnia 2007 #8 Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Mamy odmienne informacje o produktach. Może i tak jest że te nowe płyty styropianowe mają takie właściwości, na co masz potwierdzenie. Ja tylko podzieliłem się informacjami jakie posiadałem zakupując styropian nie myśląc w tym czasie w ogóle o akwarystyce. Zwracam honor :oops:
sysgone Opublikowano 29 Kwietnia 2007 #9 Opublikowano 29 Kwietnia 2007 proponuje tak, czy inaczej - przed zakupem upewnic sie, czy dany styropian jest bez dodatkow - bedzie bezpieczniej
danielj Opublikowano 29 Kwietnia 2007 #10 Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Co racja to racja Ja mam styropian tej firmy inna może coś dodawać, więc ja także biję się w piersi :oops: :oops: :oops:
Rekomendowane odpowiedzi