Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Piszę tutaj pierwszy raz, więc na początek chciałbym się przywitać i pozdrowić wszystkich Forumowiczów.

Chciałbym zakupić Labidochromis Hongi Sweden do mojego baniaczka (240l, aktualnie Saulosi 1+4). Byłem u Malawiana (z Krakowa najbliżej), lecz akurat nie posiadał i miał się odezwać gdy będzie miał. Lecz od tego czasu minął miesiąc i zaczynam być niecierpliwy. Zastanawiam się nad wyjazdem na Słowację do hodowli Fuljera i dokonaniem tam zakupu.

I tutaj mam pytanie do doświadczonych Kolegów. Czy można tam jechać w ciemno? Na przykład w ciągu dnia powszedniego, czy trzeba się specjalnie umawiać?

Opublikowano
Byłem u Malawiana (z Krakowa najbliżej), lecz akurat nie posiadał i miał się odezwać gdy będzie miał. Lecz od tego czasu minął miesiąc i zaczynam być niecierpliwy.

Ani nie chcę Ci odradzać Fuljera, ani namawiać na Malawiana, ale z tego co się orientuję Malawian za 2-3 tygodnie wybiera się po ryby do hodowli w Niemczech i gdybyś był zainteresowany zakupem ryb od Malawiana to może się po prostu przypomnij, - L. hongi są na tyle popularnym gatunkiem, że ich przywiezienie z niemieckiej hodowli nie powinno być problemem ;-)

Opublikowano

Ja byłem jakiś miesiąc temu i faktycznie tych maluchów miał sporo, ale odradził mi ich zakup ze względu na to, że moje Saulosi mają po 7 cm i nie wiadomo co stałoby się ze Swedenami.

Opublikowano

Prawdę powiedziawszy czytając Twój pierwszy i drugi post odnosi się wrażenie, że przeczysz sam sobie ;-)

A jeśli chodzi o rybki to IMHO nic się nie stanie, gdy wpuścisz osobniki 3-4 cm do tych podrośniętych P. saulosi. Maluchy zapewne będą ignorowane przez starszych współmieszkańców akwarium.

Opublikowano

Faktycznie jak to się przeczyta można odnieść takie wrażenie.:) Chodzi o to że nie miał akurat większych osobników a te mniejsze mi odradził, więc za jego sugestią stwierdziłem że zaczekam. Ale jeśli twierdzicie że osobnikom tego rozmiaru nie powinno nic się stać, to spróbuję się z nim skontaktować. Chodziło też o to, że posiadając większe rybki mógłby od razu dobrać mi je ilościowo.

A orientujecie się jak z możliwością zakupu u Fuljera? W tym miesiącu na pewno czeka mnie wyjazd do Bratysławy, a to praktycznie po drodze.