Skocz do zawartości

jak największa powierzchnia dla bakterii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zakupiłem nowy filtr przeznaczony wyłącznie do filtracji biologicznej (Eheim Prof II 2026 - 2 kosze po 2,5 l.) Jaki znacie wkład o największej powierzchni dla rozwoju bakterii nitryfikacyjnych. Standardowy w zestawie Eheim Substrat Pro ma 450m2/l, znalazłem też na stronie producenta porowatą ceramikę Tropicala Poro Ring o powierzchni dla bakterii 1000m2/l. Czy znacie coś lepszego i wydajniejszego. Doradźcie coś aby filtracja biologiczna była optymalna.

Opublikowano

Czy możesz powiedzieć jak głośno chodzi filtr. Niedawno zastanawiałem się nad jego kupnem.

Wszyscy chwalili sobie niezawodność ale spotkałem się z opiniami, że jednak nie jest cicha jego praca.

A na główne pytanie nie doradzę, mi zaproponowano wsypanie Sery siporax.

Opublikowano

Ten produkt Tropicala to jest raczej nowość i chyba jeszcz tutaj nikt nie testował tego na dłuższą mete.

Wymieniony przez Cibie Efisubstrat Eheima jest bdb, ja osobiście używam również Bio-maxów Hagena - w każdym bądz razie oba te media są godne plecenia co do Tropicala to się nie wypowiem bo w ręku tego nie miałem.

Opublikowano
Czy możesz powiedzieć jak głośno chodzi filtr. Niedawno zastanawiałem się nad jego kupnem.

Wszyscy chwalili sobie niezawodność ale spotkałem się z opiniami, że jednak nie jest cicha jego praca.

Powiem tak: jest cichy. Ale mam też Tetrę Ex700 i jest cichsza. Tetry w ogóle nie słychać a Eheim tylko szumi (jest w szafce więc w sumie też go nie słychać). Ale końcu jest on mocniejszy od Tetry.

Eheim 2026 ma tylko dwa kosze (duże ale tylko dwa) więc trudniej pokombinować z wkładami. Do tego jego część ssąca i deszczownia to po prostu badziewie (bez możliwości regulacji w pionie i poziomie, obrotu deszczowni - tylko cięcie, węże nie są zabezpieczone zakrętkami - tylko naciskasz i tyle). Wszystko to masz gdy zakupisz dodatkową regulowaną deszczownię i rurę ssącą za ok 150 zł w sumie (co ja zrobiłem). Ogólnie - sam filtr OK ale osprzęt (standardowy) to badziew. Jak masz taką możliwość to kup sam filtr a osprzęt osobno (chyba że zadowoli cię standardowe wyposażenie - mnie nie zadowoliło)