Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Włożyłem do akwarium filtr wewnętrzny, jest cały zanurzony, gąbka jakieś 5 cm nad piaskiem. Podłączyłem wężyk do napowietrzania, końcówka na zewnątrz akwarium (leży sobie na pokrywie).

Niby wszystko ok. ale wężyk tak "pierdzi" że można dostać szału. Nie wiem czy woda tam się dostaje, czy co.

Wiedzie o co tu chodzi i jak go wyciszyć?

Opublikowano

Wyjmij całkiem wężyk, jest zbędny. Chodzi o to żeby wylot z filtra był tak ustawiony żeby załamywał taflę wody i wprowadzał ją ruch i tyle. Filtr będziesz miał prawie bezszelestny i nie będzie Cię denerwował. Ja tak mam już od roku i jest ok! :D

Opublikowano

Dzięki tak chyba zrobię bo inaczej wykończy mnie ten wężyk.

Bardzo zaciekawiła mnie obsada Twojego akwarium (tak jak masz w sygnaturce).

Napisz jak to Ci się sprawuje, czy nie ma agresji. Ja jeszcze nie mam na 100% kompletnej obsady. Jak narazie to tylko saulosi.

Opublikowano

No to Ci narazie nie pomogę z obsadą bo mam ją dopiero od paru dni. Tylko saulosi są dorosłe a elogantusy i afry mają zaledwie po 3cm tak że czas pokaże co się będzie działo.

Opublikowano

Jeśli chodzi o obsadę to mam taką jak w sygnaturce i jest tak, że saulosi zajmują przeciwległe krańce i środek jest absolutną granicą. Czasem dochodzi do starć i jeśli trwają zbyt długo wkracza Hara, rozstawia gości po kontach. Jest Kingem w akwarium i nikt nie ma prawa jej wejść w drogę. Na początku miałem niezły ubaw bo jak się zbliżała to momentalnie samcom saulosi paski znikały :). Teraz już tak nie jest bo maja swoje rewiry. Za to samice maja przerypane, gdzie nie popłyną to komuś w drogę wejdą :)

Sory za off top, ale chęć odpowiedzi na pytanie Tomkos'a powinna mnie usprawiedliwić.