Skocz do zawartości

Niewielkie Malawi w 134l, prośba o sprawdzenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów,

Nie napiszę, że jestem młody i nic nie wiedzący, aczkolwiek miałem kilkuletnią przerwę od "rybek", także nie jestem na bieżąco ;). Kiedyś były to skalary, neonki, głupiki i glonajady (które nota bene z powodzeniem udało mi się rozmarzać :) ).....zawsze chciałem założyć niewielkie malawi......choć zdaję sobie sprawę, słowa "niewielkie" i "malawi" w parze nie idą.

Zdaję sobie sprawę że podobnych tematów jest wiele i czasem aż nie chce się odpowiadać po raz N'ty na te same pytania (znam to - działam na kilku motoryzacyjnych forach), mimo tego proszę o przysłowiowe "sprawdzenie" moich typów oraz doradzenie bardziej doświadczonych kolegów.

Do dyspozycji jest nietypowa 112. Nietypowa bo ma 48cm wys zamiast typowych 40. Zatem baniak ma (80x35x48) i 134l

Niestety większy nie będzie - po prostu nie mam możliwości nigdzie indziej go postawić, a większy się po prostu nie zmieści.

Obsada początkowa, po kilka młodych tak aby wybrać te spokojne:

Pseudotropheus saulosi

Iodotropheus sprengerae

Docelowo jednak zostawienie 1+2 z każdego z gatunków.

Jeśli chodzi o wyposażenie:

- Filtr zewn: JBL CristalProfi e701

- Filtr wewn: AquaSzut 750

- tło wewnętrzne zrobione z Łupka fyllitowego

- na dnie piasek koralowy

- jako skałki - Serpentynit

- grzałka - FLUVAL TRONIC 100 W

Planuję nie robić wiele kryjówek tak aby rybki pływały bardziej w toni.

Nie planuję żadnych roślinek

I pytania.

- jaka pokrwa ? Taka czarna z plastiku czy lepsza aluminiowa?

- jakie świetlówki (brak roślin) AQUA-GLO + Power GLO ?

- pokrywa ma możliwość montażu świetlówek 2x18W, czytałem że rybki stają się płochliwe gdy jest zbyt jasno. Dobrym rozwiązaniem byłoby zostawić jedną świetlówkę?

- czy warto robić nocne Ledowe oświetlenie?

- czym najlepiej mierzyć parametry wody ? Paski czy kropelki czy 5w1?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam,

Mike

Opublikowano

Dwa gatunki w takim akwa to niestety zbyt wiele bo na małej powierzchni 2 samice będą miały ........ Zdecydowałbym się na jeden z większą ilością samic.

Pokrywa to kwestia gustu i portfela;) Zestaw świetlówek sprawdzona klasyka.

Testy jedynie kropelki. Koniecznie zajrzyj do FAQ

Opublikowano

Witaj,

Ja bym na Twoim miejscu postawił na akwarium jednogatunkowe - sprawdzona, a zarazem bardzo ładna kolorystycznie obsada to P. saulosi

Połączenie świetlówek Power Glo i Aqua Glo będzie stymulowało rozwój glonów (plus jest taki, że rybki będą miały co skubać ze skał, ale minus takiego rozwiązania to konieczność cotygodniowego czyszczenia szyb z glonów oraz piasek zachodzący glonami, co wygląda mało estetycznie w przypadku frontowej szyby akwarium) - wiem co mówię, bo sam mam taki zestaw u siebie :-) Niemniej jednak gdybyś się zdecydował na P. saulosi to będziesz zadowolony bo takie połączenie świetlówek będzie Ci podkreślało ubarwienie samic saulosi, które będą wyglądały na pomarańczowe. Wybór świetlówek to kwestia gustu, niemniej jednak dużo osób sobie chwali świetlówki o temperaturze barwowej 15.000 K (zimne, białe światło) np. JBL Solar Marin Day. Niekoniecznie musisz się zdecydować na 2 świetlówki. Przy 1 świetlówce umieszczonej z przodu (niedoświetlenie tylnej części akwarium pozwoli uzyskać fajny efekt tzw. głębi, a dla ryb nie ma znaczenia czy zastosujesz 1 czy 2 świetlówki).

Piasek koralowy - jest bardzo biały i moim skromnym zdaniem będzie za mocno odbijał światło, co może mieć wpływ na zachowania ryb (tj. płochliwość). W akwarium morskim jak najbardziej ma sens wykorzystanie takiego piasku, ale w naszym biotopie już nie za bardzo. Poza tym cena nie zachęca do wyboru takiego rozwiązania - lepiej zainwestować w rybki. Jeśli jednak pomimo tego się zdecydujesz na tego rodzaju piasek to zwróć uwagę na jego frakcję (chodzi mi o to, żeby nie kupić pyłu, który przy przekopywaniu podłoża przez ryby, będzie się unosił w akwarium).

pozdrawiam

Opublikowano

Dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.

Akwarium będzie stało w miejscu gdzie dostęp światła słonecznego, bezpośredniego będzie żaden. W korytarzy z dala od okien. Zależało by mi na tym aby światło odpowiadało rybkom i nie było zbyt jasne, zatem chyba zdecyduję się na 1x18W. Glonom mówię nie :) dlatego wolałbym jak najbardziej ograniczyć ich ekspansję :). JBL Solar Marin Day to dobry typ.

O Piasku koralowym myślałem głównie z uwagi na Ph, z uwagi na wysokość akwarium oraz to że najprawdopodobniej zastosuję jedną świetlówkę, spróbuję koralowy, zawsze można dosypać ciemniejszego piachu. Frakcja 0.5-1mm z tego co czytałem.

A tak przy okazji, tak się zastanawiam, jeśli zamiast tła z łupków chciałbym uzyskać wspomnianą głębię, to aby tło było jak najbardziej czarne, to tylko wspomniana świetlówka z przodu a nie doświetlony tył? Ale co jest "z tyłu", za szybką?

Przykładowe wygogglane zdjęcie co mam na mysli

dsc9923forum.jpg

Opublikowano
Glonom mówię nie :) dlatego wolałbym jak najbardziej ograniczyć ich ekspansję :)

Wszystko ma swoje plusy i minusy - jakby na to nie patrzyć, glony są naturalnym elementem diety pyszczaków, a ich skubanie sprawia dużą radość rybkom :-)

O Piasku koralowym myślałem głównie z uwagi na Ph

Jakie masz PH i kH (twardość węglanową) w wodzie, którą będziesz używał do podmian ? Nie ulega wątpliwości, że piasek koralowy ma działanie buforujące, ale nie przecieniaj jego właściwości w tym zakresie, zwłaszcza, że nie wrzucisz do akwarium tony piachu.

Jeśli chodzi o tło, to możesz użyć czarnej folii samoprzylepnej np. Oracal, którą przyklejasz do tylnej szyby akwarium od zewnątrz (tylko dokładnie ją rozprostuj - najlepiej przed położeniem folii posmaruj szybę jakimś płynem do naczyń - żeby powietrze usunąć spod niej bo później takie bąble pod folią wyglądają mało estetycznie)

pozdrawiam

Opublikowano

A tak przy okazji, tak się zastanawiam, jeśli zamiast tła z łupków chciałbym uzyskać wspomnianą głębię, to aby tło było jak najbardziej czarne, to tylko wspomniana świetlówka z przodu a nie doświetlony tył? Ale co jest "z tyłu", za szybką?

Przykładowe wygogglane zdjęcie co mam na mysli

dsc9923forum.jpg

To akurat zdjęcie mojego zbiornika, więc czuję się wywołany do tablicy.

Podłoże to piasek kwarcowy o granulacji 0,8-1,2mm z lekka domieszką żwiru o różnej granulacji. Tył i boki zbiornika to czarne PCV o grubości 3mm. Proponuję włożyć to do zbiornika, ponieważ wszelkie folie i inne tła montowane z tyłu zbiornika nie zlikwidują odbić od tylnej szyby. Oświetlenie to jedna mocno osłonięta świetlówka T5-54W JBL Ultra Solar Marin Day zamontowana z tyłu, ale w ten sposób, że nie oświetla tylnej szyby.

Opublikowano
To akurat zdjęcie mojego zbiornika, więc czuję się wywołany do tablicy.

No to trafiłem :), nieda się ukryć, piękny zbiornik!

Bardzo dziękuję za wszelkie informację.

Owe wspomniane PCV, to jakiś arkusz plastiku, jak z mocowaniem go do szyby od wewnątrz? Matowy/błyszczący bo za bardzo nie wiem o czym mowa...

Opublikowano
No to trafiłem :),

Owe wspomniane PCV, to jakiś arkusz plastiku, jak z mocowaniem go do szyby od wewnątrz? Matowy/błyszczący bo za bardzo nie wiem o czym mowa...

To jest cos takiego jak np.tutaj.

Kupujesz na wymiar i wkladasz do akwa.

Opublikowano

Jeśli chodzi o wyposażenie i sprzęty, potrzeba mi czegoś więcej ?

- Filtr zewn: JBL CristalProfi e701

- Filtr wewn: AquaSzut 750

- grzałka - FLUVAL TRONIC 100 W

- lampka - JBL Solar Marin Day

Lub co wziąć lepsze i dlaczego :)