Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej,

dziś zauważyłem że niektóre rybki mają jakiś szarawy nalot na bokach. nie jest tego dużo, ale nie wygląda to na jakieś duże skupiska, tylko taki delikatny kożuszek

po drugie dwie ryby mają jakieś krwawe plamy na bokach - nie zauważyłem żeby jakoś dziwnie się zachowywały

od początku jak mam akwarium nie wpuszczałem nic nowego, karmię sprawdzonymi pokarmami, nic nowego im ostatnio nie dawałem, żadnych eksperymentów

dodam, że rybki ostatnio normalnie podchodziły do tarła i to dość skutecznie, chyba że drugie akwarium gdzie wpuściłem kotne samice i w tamtym coś jest nie tak, ale tam są maluszki i jakoś nie zauważyłęm, aby z nimi było coś nie w porządku

jak mi się uda zrobię zdjęcia

Robert

Uzupełnij post o dane wymagane w tym dziale.

--

akwarium 112 l - skład 6 saulosi

podmiana wody - 1x w tygodniu po ok 20 litrów

filtracja - filtr wewnętrzny Eheim 2403

temp wody ok.30 stopni (dziś zmniejszyłem o jeden stopień na termo)

karmienie - JBL Spirulina, Tropical Vitality&Color, Hikari Chichild Gold, mrożonka Solowiec

dziś zrobiłem sprzątanie i przy okazji testy wody:

ph - 7,5 - 7,6 - więc za nisko

NO2 - 0,0

GH- 15

KH-13

Opublikowano

30st hm ..cały czas trzymasz ryby w takiej temperaturze czy to jakieś próby leczenia? Powinny być trzymane w 24-26stopniach.Ph faktycznie masz niskie, podejrzewam że na dłuższą metę może to prowadzić do większej podatności na choroby. Te ryby walczą ze sobą i czasem naprawdę dość ostro więc brakujące łuski u słabszych samców to niestety norma.Naprawdę złe warunki będą utrudniały gojenie się ran, ale żeby aż wdała się pleśniawka musi być z tym akwarium bardzo źle.

Opublikowano

poobserwowałem dziś ryby - zachowują się normalnie, normalnie jedzą

co do temperatury to jakoś mi się tak ostatnio utrzymywała na poziomie 28 st, ale może to że kaloryfery grzeją to dlatego - jutro zmniejszę termostat znowu

co do pleniawki - to nie wiem czy to jest to i dlaczego ewentualnie się to zrobiło - starm się utrzymywać akwarium w czystości, i jak do tej pory nie miałem żadnych objawów choroby ryb

acha - niebeiski samiec jest bez objawów, tylko same żółte - zarówno niewybarwione samce jak i samice - może on po porstu je tak mocno gania,

co do tego białego nalotu - to jest jakby posiwata na boku ryby, a nie widoczna pleśń, jak np. na serach plesniowych (nie wiem czy dobrze to opisałem) i widać to jedynie pod kątem jak sie patrzy na ryby

Opublikowano

Pytałem o temperaturę bo pleśniawka akurat występuje u ryb trzymanych w zbyt niskiej. Tak czy inaczej spróbuj utrzymywać prawidłową. Jeśli to tylko otarcia to możesz dodać coś jak Biotopol /Aquasafe, podobno pomaga w odbudowie warstwy śluzu na skórze.

Opublikowano

temp. obniżyłem na 27-28 stopni , biotopol podałem od razu, rybki obeserwuję zachowują się normalnie

zmieniłem deszczownię na końcówkę do napowietrzania i teraz więcej napowietrzam

obserwowałem samca i u niego takich zmian nie widać ... czerwone boki u jednej z rybek przygasły, a niektóre mają jakby ubytki pojedynczych łusek

jutro zrobię jeszcze podmianę większej ilości wody - bo zauważyłem pływające drobinki i nie wygląda to na piach ani na drobinki pokarmu

Opublikowano

Nadal masz za wysoką temperaturę, staraj się nie przekraczać 26 stopni, nawet mniej. To nie jest jakieś kluczowe ale jeśli to jest normalnie ogrzewane pomieszczenie to zrezygnowałbym nawet z grzałki bo szkoda energii.

Opublikowano

Zaczerpnięte z forumowego FAQ:

Literatura podaje że 1 łyżeczka sody w 100l wody podnosi twardość węglanową o jeden stopień niemiecki(n). W praktyce najwygodniej jest stosować sodę w następujący sposób: rozpuścić łyżeczkę sody w niewielkiej ilości wody i po wlaniu do akwarium odczekać chwilę aż się wymiesza po czym skontrolować parametry i ew. powtórzyć do chwili osiągnięcia założonych wartości pH/KH. Zalecane jest stosowanie sody po podmianie wody i w ustabilizowanym akwarium, ze względu na tendencję do uwalniania się amoniaku z jonów amonowych przy zmianie środowiska na bardziej alkaliczne.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
    • Część. Powiem Ci szczerze, przemyśl to jeszcze... 240l. to jest niezbędne minimum jeżeli chodzi o ten biotop. 2 gatunki aby panował względny spokój. Max 3 kolory ryb. Większość z nas to przerabiała. Postawisz zbiorniki i za chwilkę będziesz żałował wydanych pieniędzy bo akwarium bardzo szybko się optycznie skurczy... Pomyśl o salonie, tam jak postawisz 200x50 to nacieszy oczy wszystkich domowników i gości🙂 Kasę można dozbierać i postawić coś bardziej sensownego. Nie nawiam na siłę, tylko opowiadam z własnego doświadczenia😉  Życzę powodzenia!
    • Jasne, też fakt, mogłem szybciej wszystko opisać. Generalnie po rozmowach z tatą doszliśmy do tego że najlepiej by było zostać przy tych 240l, tata nie jest pewny czy strop by uciągnął jakieś większe punktowe obciążenie, a w tej sprawie wolę zaufać. Akwarium dla mnie najlepiej jakby stało w moim pokoju, więc nie jestem zbyt skory żeby stało na parterze. Co do budżetu, to mogę wydać maksymalnie 2.5 tysiąca, chociaż oczywiście dobrze by było gdyby wyszło mniej. Blat ma wymiary 2m długości na 50 cm szerokości. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Od tego powinieneś zacząć planowanie. Przede wszystkim, ile możesz wygospodarować miejsca na akwarium i jaki masz na to budżet? Blat 10cm spokojnie wytrzyma, może masz kogoś znajomego, który wyspawa Ci stelaż pod ten blat. Jakie wymiary ma ten blat? A jak nie stelaż to na pewno taniej wyjdzie postawienie 3 cokołów z bloczków betonowych lub cegieł, na tym oprzeć blat i dorobić drzwiczki. Wszystko zależy od tego na co możesz sobie pozwolić. A jeszcze dobrze byłoby znać nośność stropu jeśli mieszkasz na piętrze. Jest wiele znaków zapytania, my możemy tylko gdybać...
    • Wiem że dobrze by było brać większe, z tym że szczerze bałbym się bo nie wiem do końca jaką nośność może mieć blat na którym chce to akwarium położyć - 240l, nawet ze skałami to nie jest właśnie np 400l + skały, a blatu raczej nie zamierzam wyrzucać. Nie wiem na ile to moja przezorność a na ile faktycznie może być niebezpiecznie, ale wolę dmuchać na zimne. Największym problemem by pewnie było znaleźć nogi do tego blatu które by to uciążenie zniosły, bo blat jest całkiem słusznej grubości - około 10 centymetrów. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Skoro ma być 10mm to lepiej brać większe np 450l, litraż dwa razy większy a grubość szyby ta sama. Jeśli interesuje Cię malawi to ważna jest wielkość zbiornika, im większe tym lepsze choć nie każdy może sobie pozwolić na ogromny litraż to jednak różnica między 240l a 450l jest bardzo duża, masz przede wszystkim większy wybór gatunków, więcej ryb, mniej strat z powodu agresji.
    • Cześć, miło mi . Najprawdopodobniej będę kupował właśnie od Przemka, lub od akwaria.pro. Bardzo dziękuje za tak duży odzew, finalnie najprawdopodobniej będę brał akwarium właśnie z szyby 10mm. Przede mną jeszcze pewnie sporo czytania tego forum do tego czasu, ale już wiem w jakim kierunku działać . Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Mam i miałem już kilka różzych zbiorników od Wromaku. Nigdy nie bylo z nimi żadnego problemu. Obecny 375l stoi już 5 lat.
    • @Radiowski Witam Ziomka z pięknego miasta Torunia. 😉 Potwierdzam słowa Andrzeja. Mam od Przemka akwarium, co prawda sam je przywiozłem, bo akurat miałem wyjazd do Szczecina, ale wiem, że zorganizowałby Ci transport. Super wykonanie, zrobi co tylko zechcesz. Różne widziałem tu opinie na temat kontaktu z nim, ja zupełnie nie mogę narzekać, wręcz przeciwnie. Niemal na ostatnią chwilę udało mi się nieco powiększyć ostateczne wymiary zbiornika (początkowo miało być takie, jakie teraz planujesz) - także stawiaj od razu największe, jakie możesz, byś później nie żałował. 😉
    • Gdziekolwiek kupisz to upewnij się , że ten rozmiar akwa nie jest produktem firmy Wromak ( z Wrocławia).  To ich akwaria "słynęły" z tego , że po prostu pękały.  Przyczyną nie była zbyt cienka grubość szyb bo była akurat zgodna z normami ( znajdziesz w necie) , ale przyczyną były źle wykonane wzmocnienia wzdłużne i źle montowane. Firma dostawała setki ( w owym czasie) monitów ale nie brała ich chyba pod uwagę bo ich akwa wtedy dalej pękały.  Też tego doświadczyłem tyle , że mi w nocy pękło samo wzmocnienie wzdłużne. Takiego hałasu długo się nie zapomina. A żeby było śmieszniej to wiele awarii tego typu odbywa się w nocy:) . W Szczecinie masz super fachowca  @przemek wieczorek.  Nie wiem jak teraz z nim jest jeżeli chodzi o kontakt. Ale fachowiec super. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.