Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam państwa.Nie odzywałem się długo w tym temacie ponieważ prowadziłem przygotowania do planowanego startu.A więc zgodnie z waszymi radami zaopatrzyłem się w piasek kwarcowy czekam na piaskowiec czerwony,mechanik o którym pisałem wcześniej pracuje w roślinnym i na razie jestem z niego zadowolony.Co do obsady to po długim namyśle wybrałem saulosi i rdzawe i tu moje pytanie czy mój pomysł ma szanse powodzenia?A jeśli tak to w jakim układzie mogę je trzymać?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zakładam podobny zbiornik. Jak wyszło z oświetleniem 3x39w? To są świetlówki T5? Nie jest to za dużo do zbiornika 100x50x50?

Gdzieś doczytałem, że nawet jedna 39W powinna wystarczyć:?

Opublikowano

Ja w moim zbiorniku 240l (120cm dł.) Mam jedną T5 39W i w zupełności wystarcza.

Jak dasz takie trzy to będziesz miał tak jasno jak by Ci CBŚ w nocy nalot na chatę zrobili! :D

Żart

Jak dla mnie to za jasno, ale to Twój baniak i gust, tak że wybór należy do Ciebie

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Przeglądając opisy różnych zbiorników uznałem własnie, że jedna T5 39W może wystarczyć, dlatego 3x39W zaskoczyło mnie i zacząłem mieć wątpliwości.:confused:

Ściślej mówiąc to myślę o wypróbowaniu na początek pojedyńczej AquaLux LED 100 WHITE 21W, która jak podają ma być odopwiednikiem T5 39W.

Opublikowano

Pyszczaki akurat lepiej sie czuja w mniej oswietlonym zbiorniku, gdy swiatla jest za duzo wplywa to na ich ubarwienie a jeszcze jak masz jasne skaly i piasek i swiatlo od tego sie odbija jest tak jasno ze dochodzi plochliwosc.

Dlatego na 120cm wystarczy 1 swietlowka t5 ewentualnie 2( kiedy np :masz roslinke) ale 3 to juz przesada.

Co do mechanika 1500l/h to przesada ja w 300l mam aq 1100 i daje rade, w 200l bralbym 1200l/h max, tym bardziej ze kubel mocny.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Mam pytanie na poczatku przez 2 dni bylo wszystko ok, teraz jak mam wlaczane swiatlo to rybki chowaja sie a jak wylacze to wtedy plywaja po akwa. Co to moze byc i co mam robic swietlowki zwykle mam 2x18w