Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Chciałbym dokupić głowicę atman 203 do mojego 200l malawi, które na dniach będę zalewał. Jako podstawowy filtr będzie JBL e900. Tylko mam pytanie jaką gąbkę dokupić bo w zestawie nie ma a dedykowana przez firmę atman jest dość duża 25x14x10 cm. Jakich gąbek używacie w akwariach podobnych rozmiarów jak moje.

Posted

W sklepach akwarystycznych dostaniesz subtelniejsze gąbki tzn. mniej rzucające się oczy (ja miałem tą gąbkę Atmana i nie dość, że była mało zgrabna to jeszcze z uwagi na zielony kolor strasznie była widoczna w akwarium, choć tutaj dużo zależy od umiejętności zamaskowania sprzętu dekoracjami w akwarium).

Plusem tej gąbki Atmana jest to, że w zestawie z nią masz od razu rurę zasysającą nakładaną na głowicę, na którą to rurę następnie nasuwasz gąbkę. Kupując samą gąbkę i głowicę nie będziesz mógł zamocować gąbki bez tej rurki zasysającej.

A tak na marginesie IMHO ta głowica będzie za duża do Twojego zbiornika - chyba, że planujesz kiedyś zwiększyć litraż akwarium i kupujesz sprzęt "na zaś" ;-)

Posted
zdecydowanie - ta głowica zrobi niezłą pralkę, a at nie ma regulacji

Ja mam Atmana 203 w 250l, i wcale pralki nie robi,fakt orginalna gąbka w zestawie to tragedia, jej jasnozielony kolor rozwala akwa.:):):)

Posted
zdecydowanie - ta głowica zrobi niezłą pralkę, a at nie ma regulacji

Yarku:-) sam wiesz ze to kwestia ustawienia a i wiesz ze czysciutko w akwa na dnie :-)

A regulacja przepływu jest może nie wiadomo jak duza ale jest Osobiście uważam ze to jedna z lepszych głowic

Posted

mam toto w 720 -

kurcze tak dawno tego nie oglądałem, że zapomniałem o tym suwaczku.

Dawniej były niebieskie gąbki - ale też tragedia, w dużym akwa jednak można toto ukryć

Posted

Tak właśnie się zastanawiam nad modelem niższym czyli 202. Jest słabszy więc pewnie też mniej go słychać. Teraz to mam dylemat bo na zapas raczej nie chciałbym kupować. To co radzicie 203 czy 202 ? A może trochę dołożyć i kupić drugi kubeł myślę o chińczyku HW302 i dać jego wylot niżej tak, żeby dmuchał bliżej dna ?

Posted

Drugi kubeł nie posprząta tak jak wewnętrzny A jak się tak bardzo boisz wydajności tak dużego filtra to zastanów się na aquael cyrkulator 1500 i niżej nie mierz bo nie ma sensu At 202 będzie za slaby ma tylko 600l/h wydajności do tego założysz gąbkę i jeszcze spadnie

Posted

Dzięki za pomoc. To nawet nie jest strach przed wirówką w akwa tylko wątpliwą ozdobą jaką jest filtr czy głowica w akwarium :) myślę, że jednak at 203 trochę zamaskowany będzie optymalnym rozwiązaniem.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Announcements

• A gdzie przeglądałes ryby że piszesz starą nazwę "melanochromis"? Gatunków jest mnóstwo, wystarczy wybrać te które się najbardziej podobają.
    • Ah, dobór obsady  Temat rzeka  Niektórzy mają go już dosyć, ale ja strasznie lubię te rozmyślania  Gabaryty zbiornika dają ciekawe możliwości  Jeśli chodzi o non-mbunę to nie zgodzę się z opinią, którą przytoczyłeś. Każdy gatunek wymaga odpowiedniej pielęgnacji zarówno pod kątem parametrów wody czy odpowiedniego żywienia. Jeśli natomiast wybór padł jednak na Mbunę to niech będzie Mbuna  Jeśli chodzi o kontrolę narybku przez Mbunę, to niestety ale Cię rozczaruję. Po jakimś czasie temat jest nie do opanowania w żaden inny sposób niż odławianie nadmiaru młodziaków. Chyba, że zrezygnujesz z jakiegoś mocnego gruzowiska. Ja jestem na etapie doboru obsady do swojego baniaka ale w wersji raczej drapieżnej. Mimo to na początku miała być mbuna. Ja planowałem u siebie dorodne stadko Chindongo Demasoni, Labeotropheus Fuelleborni, Metriaclima Fainzilberi Masion Reef lub Luwino Reef oraz Pseudotropheus Johani lub Interruptus. Wersja z innym podejściem dietetycznym jaką brałem pod uwagę to Melanochromis Chipokae, Labidochromis Caeruleus, Cynotilapia afra oraz Pseudotropheus Crabro  Wiele osób odradza Ch. Demasoni jako, że mają opinię małych diablików ale wg mnie są piękne i na pewno kiedyś spróbuję ich hodowli. Może coś Cię zainspiruję  
    • Cześć. Z góry napiszę, że miało być większe, ale okazuje się, że nie zmieściłby się planowany narożnik w salonie. Generalnie w zbiorniku chciałbym mieć (raczej) mbunę, podobno non-mbuna jest dużo cięższa pod względem utrzymania, zawachanie parametrów wody i już mogą być problemy. Z ryb które do tej pory przeglądałem urzekły mnie Melanochromisy Cyaneorhabdos, i w sumie nie byłem w stanie wybrać do nich nic oprócz Cynotilapi Zebroides* (Jalo Reef, lub innej), lub Afry. Myślałem nad chociaż jednym gatunkiem drapieżnika, ale podobno mbuna może sobie poradzić z problemem dużej ilości narybka sama. Z góry dzięki za pomoc .  Ps. Zbiornika jeszcze nie mam. Tapatalkowane.    
    • @Bastian gdzie takiego samca Venustusa dorwałeś?  
    • Bo jak najdzie ochota to pies i kota wyłomota   malawi5 (online-video-cutter.com).mov        
    • Dziękuje Temat obgadany przez tel
    • Hej @Vrzechu, gąbka niebieska ma moim zdaniem lepsze właściwości obserwowania stopnia zabrudzenia, i tyle. 😉 Czasami jest przecież tak, że sprzedawca pisze, że nie ma koloru niebieskiego, a jest czarny lub na odwrót. Na chłopski rozum nie ma to znaczenia, ale może się mylę. 🤔
    • Cześć wszystkim ✋ Natknąłem się już parę razy na opinię, że gąbka filtracyjna do akwarium powinna być niebieska bo ma niby lepsze właściwości filtrujące niż gąbka czarna. Wydają mi się te opinie bez sensu biorąc pod uwagę, że jak kupuję gąbkę powiedzmy PPI 30 czy to niebieską czy czarną to za filtrację odpowiada właśnie jej gradacja. Wolę się jednak upewnić czy tylko mi te opinie wydają się nielogiczne czy faktycznie lepiej kupić gąbkę niebieską. 
    • Witam,  Niestety chyba jedna z moich 10 Saulosi ma Bloat (reszta rybek zachowuje się normalnie).  Zamówiłem leki ale cały czas czekam na dostawę.  Rybka już spuchła i leży na boku (czasem pływa jak ją któraś ryba zaczepi) ... czy powinienem ja wyciągnąć z akwarium? (Jutro kurier przywiezie leki). Nie wiem czy nie jest już za późno. 
    • Dzięki, ale do dawnej formy już raczej nie wrócę. W piątek byłem prywatnie na badaniach na alergeny, i za miesiąc mają być wyniki. To się okażę co z otoczenia mnie uczula. 
  • Topics

• Images

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.