Skocz do zawartości

Początek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Najpierw sie przywitam bo jestem nowy i totalnie zielony w biotopie Malawi choc od jakiegos czasu (ok. 5 lat) bawie sie w akwarystyke. Od początku przygody poszedlem w rosliniaki ale po ostatnich przygodach i dosc dlugiej walce z glonem poddalem sie, szkoda mi sie ryb zrobilo ktore w takim dziadostwie musza zyc.Postanowilem wraz z żoną sprobowac w troche innym klimacie i wybor padl na malawi co juz od jakiegos czasu mnie kręcilo. Zaczynam dopiero przygode z tym biotopem, czytam i czytam i mam dalej wiele niejasnosci. Prosze o pomoc, ewentualne podpowiedzi rady. kilka pytan na poczatek:

1. akwarium 160 litrów z filtrem fluval 205, oswietlenie 2x 39w (swietlowki do wymiany juz sa) - czy taki sprzet da rade pociągnąc czy do filtracji dolozyc cos wewnetrznego.

2. jakie wklady do kubelka polecacie aby ph trzymalo na poziomie ok 8.0 bo dziwnym trafem moja kranowka ma 7.2 (ideal prawie do rosliniaka).

3. czy piasek wislany nadaje sie do malawi czy jednak szukac kwarcowego - jesli chodzi o kamienie do akwarium to chyba bede chcial wsadzic cos z polskich rzek bo znalazlem takie dosc ciekawe glazy choc nie wiem jak to bedzie wygladalo:) bo w polaczeniu z piaskiem wislanym moze byc za ciemno.

4. myslalem nad wrzuceniem do akwa anubiasa tylko ciekawi mnie czy w malawi jest koniecznosc nawozenia bo powiem ze chyba chcialbym od tego troszke odpoczac po ostatnich wydarzeniach z IE i co2.

5. jakich problemow na starcie z glonami moge sie spodziewac w takich warunkach bo dosc niewiele wiem na temat wystepowania glonow w malawi.

6. co mozecie poradzic w sprawie stopniowania oswietlenia - czy jest sens montowania np. ledow i czy wogole to oswietlenie zda egzamin (jakies podpowiedzi konkretne co do ewentualnego zakupu).

Przepraszam za taki essej. Dziękuje z góry za pomoc.

Opublikowano

Hej! Witaj na naszym forum. Mam nadzieję,że zapoznałeś się już z FAQ, prędzej czy później ktoś się do tych informacji odniesie, a warto zajrzeć bo na większość twoich pytań są tam gotowe odpowiedzi. Ale zacznijmy

1. Powinno pojechać na samym kuble w razie potrzeby dokładasz głowicę z gąbką do filtracji mechanicznej

2. W zasadzie nic do włożysz kubła w takiej ilości nie podbije ci pH "aż" do 8.0. W miarę wygodnie możesz to zrobić stosując sodę oczyszczoną między podmianami, co oczywiście opisano w FAQ-u. Dalej różne wapienne skały w akwarium powinny pomóc stabilizować odczyn wody. Grys wapienny, koralowy.. chociaż to ostatnie słabo się rozpuszcza i raczej z moich obserwacji niewiele daje

3. jak najbardziej się nadaje, budowlany też,wystrój to kwestia osobistej estetyki. Tylko nie warto wybierać bardzo drobnego, dlaczego to już na pewno się domyślasz

4. tak i nawożenie tak samo, poza CO2 oczywiście

5. Ale glony w Malawi są jak najbardziej pożadane, baza pokarmowa dla ryb i raczej kolejny element nie do uniknięcia z uwagi na brak roślin.

6. Rybom w zasadzie obojętne, to co masz wystarczy aż nadto do oświetlenia baniaka. Jednak kolory rurek warto wybrać nieco zimniejsze niż w typowych roślinniakach, zwykle chodzi o wyeksponowanie dominującego tu koloru niebieskiego