Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moim zdaniem warto. oczywiście zaraz zaczną mnożyc sie krytyki pod adresem takiego rozwiąznia, ja jednak kupiłem gotowe tło wewn. Wromaka i jestem zadowolony. Całe tło pieknie pokryło się glonami a skalista struktura wg. mnie nie daje się odróżnić od skał naturalnych. Oczywiście jeżeli ktoś lubi i potrafi majsterkować na pewno będzie miał sporo satysfakcji z własnoręcznie zrobionego tła, ale jeżeli chodzi o wygląd to gotowe tło jest ok. (Oczywiście, nawiasem mówiąc, gustów się nie dykutuje 8) )

Polecam i pozdrawiam - Radek Tomalak

Opublikowano

Dzięki kolego, czego się obawiałem to tego, że glony nie bedą chciały rosnąć na plastiku. Też zamierzam zakupic Wromaka.Jak możesz to napisz czy zamontowałeś to tło na stałe, przyklejając i czy za tłem nie zbierają się jakieś toksyczne paskudztwa? 8)

Opublikowano

Ja tez jestem za tłem "kupnym" podobnie jak kolega posiadam tło WROMAK i jestem bardzo zadowolony, na początku z tłem miałem problem bo rybki wpływały za tło, ale w końcu opanowałem to i teraz jest ok, ładnie zarasta glonami nawet łaczenie powoli. Wydaje mi się że z lem samoróbka to tez będzie problem z "uszczelnieniem"

Opublikowano

Ja narazie mam tło ze steropianu pomalowane na granatowo, ale jak tylko nazbieram funduszy to zrobie własnoręcznie tło z łupków. Moim zdaniem tło zrobione własnoręcznie wygląda efektowniej, no i zawsze mozna sie pochwalic przed znajomymi że zrobiło się je własnoręcznie :wink:

Opublikowano

Ja zaś odwrotnie. Po pierwsze takie tło jak juz wspomnialiśce to czysty sztuczny plastik i nijak to się ma w akwarium do tła z naturalnych skał. To dopiero robi klimacik w zbiorniku jeżeli jeszcze dodamy tego samego koloru skał jako wystroju.

Drugie ale to cena... w 240 za tło naturalne wyjdzie cię około 50 zł a za sztuczne zapłacisz 4 razy tyle.

Po trzecie takie plastikowe tło często zajmuje tyle miejsca że z 240 zostaje nam 200l..

Opublikowano

Do swojego akwarium 150x50 kupilem tlo za 109zl.... i mialo tylko 3 mm grubosci co zupelnie kloci sie ze stwierdzeniem ze zajmie duzo miejsca.

Zalety: mniejszy ciezar, mniej miejsca do ukrycia dla narybku, srodki uzyte do wytworzenia powinny byc teoretycznie nieszkodliwe, mozliwosc zamontowania w juz urzadzonym i dzialajacym akwarium < niech ktos sprobuje zrobic to samo z wlasnorecznie wykonanym tlem :D>. Mam to tlo u siebie juz od poltora roku i nie zauwazylem zeby jakos wplywalo na parametry wody.

Tlo wlasnorecznie robione wedlug mnie zajmie duzo wiecej miejsca.... przewaznie do konstrukcji uzywany jest lupek albo piaskowiec. Przy okazji trzeba sie sporo nameczyc... zakladam rowniez ze nikt nie bedzie doklejal kamieni do szyby juz na zalanym znbiorniku.

Opublikowano

Witam , a co uważacie o jednej całej płycie kamienia pokrywajacej cała tylną sciane akwa tak jak plastik ? Mam taka i zastanawiam sie czy nic sie niestanie z akwa ? (wazy 60 kg)

Opublikowano

tak jak przypuszczałem dyskusja zaczyna przypominać tę o wyższości Bożego Narodzenia nad Wielkanocą :D po prostu rzecz gustu; ja pozostaję przy swoim zdaniu że tło plastikowe wcale nie musi odstawać estetyką od zrobionego z naturalnej skały (i vice versa).

I na koniec jeszcze dodam że mam szacuneczek dla tych którzy potrafią zrobić tło własnoręcznie 8) Bo ja mam do tego dwie lewe 8)

Pozdr - Radek Tomalak

Opublikowano

Ja zrobilem sobie wczesniej tlo z lupka przyklejonego do plyty pcv.... Przy 150 cm dlugosci wazylo dosyc duzo i choc staralem sie nadac mu efekt trojwymiarowosci to nie do konca sie to udalo. Przez pol dnia mozolnie lupalem łupek filytowy na jak najbardziej plaskie kamyki i staralem sie poukladac je w miare rozsadny sposob. Namordowalem sie potem dosyc mocno, zeby wlozyc je do akwarium. Wzmocnienia w moim zbiorniku biegna prawie przez cala dlugosc, dodatkowo z jednej strony mam zamocowany powrot wody, ktory uniemozliwa pionowe wlozenie tla i wcisniecie go pod wzmocnienie. Przy tle robionym wlasnorecznie wygiecie go w jakakolwiek strone stanowi problem.... odchylenie go chocby na taki kawalek zeby wyplynela zagubiona za nim ryba jest malym wyzwaniem, bo przy okazji rusza sie cala powierzchnia. Przy tle plastikowym odchylam rog i w zasadzie jest po klopocie.