Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja mogę zaproponować coś większego- metriaclime fainzilberi maison reef/ luwino reef lub.... Malawian ma w ofercie boadzulu- bardzo ładne. Niestety też mają brzydkie samice.

Opublikowano

Witaj! 

Z własnego doświadczenia proponuję pozostać już przy silnym, agresywnym gatunku zamiast Chewere. Chyba, że masz basen w domu, jak jeden z naszych kolegów z KM, to wtedy można kombinować. 

Przemyśl sprawę z Metriaclimą lombardoi, lub Chindongo demasoni. Tutaj masz w obu przypadkach ładne samice, a w przypadku lombardoi wizualnie będą dwa gatunki. 

Ja od siebie zaproponuję Metriaclimę fainzilberi MC/OB. Jest wiele, różnych odmian i moim zdaniam wszystkie są piękne i na prawdę wyjątkowe. Do wyboru masz jeszcze samca BB (z pasami) i samice OB (łaciate), gdyby był problem z dostępnością. 

Opublikowano
W dniu 8.08.2018 o 23:33, pozner napisał:

Chewere ma nieciekawe samice, ciemno szare.

W sumie racja, choć wydają się być znośne. No ale faktycznie jeszcze ten gatunek przemyślę.

W dniu 9.08.2018 o 11:42, przemo-h napisał:

Witaj! 

Z własnego doświadczenia proponuję pozostać już przy silnym, agresywnym gatunku zamiast Chewere. Chyba, że masz basen w domu, jak jeden z naszych kolegów z KM, to wtedy można kombinować. 

Przemyśl sprawę z Metriaclimą lombardoi, lub Chindongo demasoni. Tutaj masz w obu przypadkach ładne samice, a w przypadku lombardoi wizualnie będą dwa gatunki. 

Ja od siebie zaproponuję Metriaclimę fainzilberi MC/OB. Jest wiele, różnych odmian i moim zdaniam wszystkie są piękne i na prawdę wyjątkowe. Do wyboru masz jeszcze samca BB (z pasami) i samice OB (łaciate), gdyby był problem z dostępnością. 

No 720 litrów to jest więc chyba nie jest to przesadny basen, ale ciasno też nie będzie... Metriaclimę fainzilberi, no zastanawiam się nad Maison Reef. Dzięki za sugestię!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ryby już są, oto krótki filmik z pierwszego dnia po wpuszczeniu:

Jak widzicie, jednak pozostałem przy wersji obsady z chewere i póki co nie żałuję!

• Lubię to 4