Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jakie oświetlenie proponujecie do akwarium 186x55x45h?

Planowana obsada: Msobo, Acei, trewavasae, Socolofi albino - ostatnie dwa jeszcze do przemyślenia.

zależy mi w zasadzie na ładnych barwach, bo roślin raczej nie będzie. Kwestia teraz jakie świetlówki, dlugość itd. Proszę o propozycje.

Pokrywę chcę zrobić tego typu: http://retez.pl/

Opublikowano

AquaMedic Reef White 10kK T5 80W 150cm

A jak lubisz super jasno to drugą AM RW ale o barwie 15kK

Można również 2x54W ale mają one ledwie 120cm długości i boki byś miał niedoświetlene, co niektórzy lubią ;)

Opublikowano
AquaMedic Reef White 10kK T5 80W 150cm

A jak lubisz super jasno to drugą AM RW ale o barwie 15kK

Pierwsza opcja to jedna świetlówka na całe akwarium tak? Gdzie ją umieścić - bliżej przedniej, tylnej szyby, na środu?

Opublikowano
Pierwsza opcja to jedna świetlówka na całe akwarium tak? Gdzie ją umieścić - bliżej przedniej, tylnej szyby, na środu?

To już zależy od ciebie, ale bardziej ku środku.

Jaki statecznik dobrac do polecanych przez Ciebie świetlówek?

Elektroniczny, firma jeden czort chyba :P

Opublikowano

Ok. Przecież to logiczne ;) Moje pytanie było mało precyzyjne. Świtlówka będzie prawdopodobnie jedna: AquaMedic Reef White 10kK T5 80W 150cm lub 15kK. Statecznik więc także 1x80W. W moim zagmatwanym pytaniu chodziło mi raczej o bezawaryjność i tego typu parametry. Dotychczas stosowałem jakieś noname, które po krótkim czasie padały, a że dysponowałem zapasem, to się zbytnio nie przejmowałem jakością. teraz bedzie nowy baniak i nowe świetlowki, stąd wole kupić coś lepszego, co wystarczy na dłużej.

Pozdrawiam