Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

kiedyś napisałem podobny temat, ale na młodym nic nie było widać na zdjęciach które przesłałem (moja wina nie mam extra aparatu): http://forum.klub-malawi.pl/czarne-kropeczi-yellowek-chory-t17945.html

Teraz niestety to co jedną samicę dopadło jest już prawdopodobnie w stadium zaawansowanym. Dodam, że wszystkie parametry wody są w normie, także proszę niczego się nie doszukiwać w wodzie.

Wszystko zaczęło się od 3 małych kropeczek na płetwie ogonowej jakieś 4 miesiące temu, kiedy samica ta inkubowała. Młode urodziły się zdrowe i część z nich przeżyła (nie dała się zjeść) i ma się dobrze.

Dzisiaj te czarne kropeczki są stanowczo zauważalne na całej powierzchni ciała. Nie wiem co to może być - inne ryby nie mają tego. Proszę o fachową pomoc.

Nie jestem rybim mordercą, dlatego proszę darować sobie komentarze typu "wieczny odpoczynek racz jej dać w klozecie..."

Samica zachowuje się normalnie tj. inne rybki w baniaku.

W załączniku przesyłam kilka nieostrych zdjęć, ale to co najważniejsze jest widoczne.

Jak się przyjrzeć z bliska, to nie jest defekt "barwnika" a raczej jakaś narośl.

Proszę o informację co to jest i jeżeli się da to jak to leczyć ?

post-11254-14695713182278_thumb.jpg

post-11254-14695713183097_thumb.jpg

post-11254-14695713183965_thumb.jpg

Opublikowano

Widziałem ten art, u mojej pyszczek i podgardle są czyste. To nie są tzw. "pryszcze".

Pokrywa się temat osłabienia u samicy - gdy inkubowała oraz stresu u małego jak go inne rybki zdominowały.

Tj. napisałem u innych pyśków tego nie widać (może nie są osłabione), więc się prawdopodobnie nie przenosi.

Szkoda , że nie ma jakiejś konkretnej publikacji z przykładami o wszystkich chorobach ;)

Edytowano 2012-01-10 00:20

Właśnie zauważyłem, że samica z tematu zaczęła inkubować ikrę :)