kaczyniak Opublikowano 21 Kwietnia 2011 #1 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 witam kolegów i kolężanki mam w baniaku 200l 18 rybek 8 x saulosi: 4 ok.5 cm, 1 ok3,5, 2 ok 2,5 cm wszystkie od jednego hodowcy; 10 x maingano w rozmiarach 3 - 5 cm kupiłem więcej ryb, aby dokonac redukcji po stworzeniu haremów, ale zasadnicze pytanie jak rozpoznać, że to samiec a to samica, skoro dymorfizm jest taki słaby pewność mam do jesnego samca saulosi i jednej samicy, bo inkubuje (wcześniej byłem przekonany że to samiec). Coraz częściej im sie przyglądam, ale niestety nie mam jeszze wprawy. a ponieważ jestem w gorącej wodie kąpany, myślałem na początku, że mam same samce i już miełem je odławiać i szukac pewnych samic, a tu inkubacja no i pytanie: jak długo czekać z rozpoznaniem i redukcją, czym siękierować, co obserwować i kiedy mogę mieć pewność, że tę rybę tj samca mam odłowić, ew. jak długo ryby moga byc w takiej ilości razem dzięki za pomoc i przy okazji wszystkim forumowiczom i klubowiczom życzę dobrego przeżycia Świąt Paschalnych
yaro Opublikowano 21 Kwietnia 2011 #2 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 czekać, czekać i jeszcze raz czekać ;0 z saulosi po jakimś czasie nie będziesz miał problemu, maingano trudniej. Nie bądź w wodzie gorącej kąpany bo nie warto
Malpat Opublikowano 7 Maja 2011 #3 Opublikowano 7 Maja 2011 Warto dodać , że redukcję obsady powinno się robić gdy jest potrzebna. Jeżeli ryby się dogadują to obserwuj te stadka , które masz.
Rekomendowane odpowiedzi