Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem odnośnie wody(przynajmniej tak mi się wydaje)

Akwarium(112l) mam jakieś 2 miesiące.U poprzedniego właściciela piaskowce zaczynały obrastać glonami co mu się bardzo podobało.Mi już tak bardzo nie pasuje więc sprawdziłem NO3(Zoolek-Aquatest) i...Brakło mi skali na teście-czyli powyżej 130mg/l :shock:

Wlałem NitrateMinus (Tetry),po tygodniu znów test i dalej to samo :( Przynajmniej ph jest ok.

Sprawdziłem wodę prosto z kranu testem-ten sam wynik(czyli woda w akwarium ma tyle azotanów co w akwarium).I zgłupiałem.Możliwe że test kłamie?Kupić inny?

W akwarium 7 pyszczaków,9 malutkich glonojadów,anubis,filtr wewnętrzny 24/24h

Wiem że ludziom się podobają zarośnięte piaskowce ale mi nie i chciałbym się tego pozbyć.Tylko jak?

Opublikowano

O testach NO3 Zooleka jest wiele opinii że przekłamuje a twój na 100% bo kranówka z NO3 pow 100 to w naszym kraju prawie niemożliwe :wink: .

Co do glonów to marne szanse że ich nie będzie. Pomóc może pilnowanie parametrów i posadzenie roślin.

Opublikowano

jak już kupisz sobie testy to zacznij myśleć o prawidłowej filtracji bio - gdy ryby podrosną to nie wiem jaki masz ten filtr wew. ale wątpię aby dał radę.

Ciekawe jakie masz ryby?

Opublikowano

A może to być i prawdą,jak masz studnie podgruntówke to teraz na kazdym teście skali ci zabraknie,bo śnieg się topi i wszystka kupa po zimie płynie do wód gruntowych.Jak mieszkasz na wsi to pewnie jeszcze sąsiad szambem cię podlewa to i skali braknie.