shinuk Opublikowano 25 Lutego 2010 #1 Opublikowano 25 Lutego 2010 Czytając nano reef natrafiłem na taki wątek http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=26861&n=last#bottom .Następnie odwiedziłem tą stronę http://www.zanclus.net/np_reducing_biopellets.html i rozmawiałem z panem Krzysztofem Trycem ,który zapewnił mnie ,że również będzie to działać w słodkim .Jeżeli była by to prawda to ułatwiło by nam znacznie życie
aarset Opublikowano 25 Lutego 2010 #2 Opublikowano 25 Lutego 2010 Fajna rzecz te biokulki, też o tym czytałem. Czyżby następca Purigen,u? Zastanawiam się tylko nad jednym; w zbiornikach słonowodnych zaleca się umieszczenie wylotu z filtra, w którym znajduje się BioPellet, przy wejściu do odpieniacza tak, aby usunął on resztki materii organicznej. Czym w naszych zbiornikach zastąpić odpieniacz?
shinuk Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor #3 Opublikowano 25 Lutego 2010 Zadałem te pytani panu Krzystofowi według niego nie jest potrzeby .Niestety prowadził samochód i nie mógł mi więcej powiedzieć
aarset Opublikowano 25 Lutego 2010 #4 Opublikowano 25 Lutego 2010 Zadałem te pytani panu Krzystofowi według niego nie jest potrzeby .Niestety prowadził samochód i nie mógł mi więcej powiedzieć No właśnie, odpieniacz nie jest potrzebny, ale co w zamian? Trzeba by dopytać.
shinuk Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor #5 Opublikowano 25 Lutego 2010 Trzeba by dopytać. no i zadałem te pytanie przed chwilą .Odpieniacz jest zabezpieczeniem przed spadkiem ph ,którego powodem jest wzrost co2(efekt uboczny tej reakcji) .Odpieniacz poza funkcją oczyszczania wody ze szkodliwych związków ,również doskonale natlenia.
aarset Opublikowano 25 Lutego 2010 #6 Opublikowano 25 Lutego 2010 Ok. Załóżmy, że sprawę zahamowania wzrostu CO2 załatwimy np. mocniejszym napowietrzaniem. Ale dalej nie wiem co z nadmiarem materii organicznej?
aarset Opublikowano 25 Lutego 2010 #8 Opublikowano 25 Lutego 2010 Glony się nią zajmą To po co nam biokulki :?:
shinuk Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor #9 Opublikowano 25 Lutego 2010 Żeby zbić no3 i po4 .Ja mimo dosyć sporej ilości glonów mam no3 na poziomie 20.
aarset Opublikowano 25 Lutego 2010 #10 Opublikowano 25 Lutego 2010 Kurcze, a ja nie mam glonów. Ale teraz po biokulkach pewnie urosną
Rekomendowane odpowiedzi