malet7 Opublikowano 1 Marca 2017 #1 Opublikowano 1 Marca 2017 (edytowane) Cześć Chłopaki Po chwilowym zboczeniu na morszczyzne wracam do ukochanego Malawi. Akwarium wystartowane jakieś 3 tygodnie temu, połowa wody z dojrzałego akwa. Od niedzieli pływają sobie Saulosi w ilości 6 sztuk. A dzisiaj dojdą Pseudotropheus Perspicax w ilości 1+4. Trzeci gatunek jaki chciałbym dołożyć to metriaclima estherae red red albo metriaclima estherae ob, a czwartym byłby maingano ale to za jakiś czas. Powiedzcie mi proszę czy taki układ ma prawo bytu? Polecicie ewentualnie jakieś ciekawe gatunki zamiast estherae i maingano? Dzięki za sugestie i pozdrawiam serdecznie. Loj jak cieszę się że znowu mi słodko Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka Edytowane 18 Kwietnia 2017 przez malet7
egon44 Opublikowano 1 Marca 2017 #2 Opublikowano 1 Marca 2017 Witaj ponownie w naszym skromnym gronie Może przypomnij nam na początek wymiary twojego zbiornika,a potem będziemy mogli coś doradzić
malet7 Opublikowano 5 Marca 2017 Autor #3 Opublikowano 5 Marca 2017 Hej..Zbiornik to 576litrów o wymiarach 160x60x60cm i zabranym 15x15cm w prawym rogu na komin.Sump o wymiarach 80x35x40cm.PozdrowieniaWysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
malet7 Opublikowano 9 Marca 2017 Autor #4 Opublikowano 9 Marca 2017 ?Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
wojtekr Opublikowano 9 Marca 2017 #5 Opublikowano 9 Marca 2017 malet7, dlaczego odszedłeś od morskiego? Co było powodem? Kasa, problem z utrzymaniem parametrów, czy co innego? Mi cały czas chodzi po głowie, żeby odpalić jakiś zbiorniczek z morskim.
malet7 Opublikowano 9 Marca 2017 Autor #6 Opublikowano 9 Marca 2017 Miłość do MalawiA tak serio to chyba wszystko.Kasa-włożyłem chyba z 1000€ w korale i ryby. Ryby było widać, korale już mniej. Musiałbym chyba z 2 albo 3razy tyle włożyć żeby było coś widać w prawie 600litrowym akwa. Nie wspominając o dodatkach do wody, soli itp.Czas-prawie ciągle bieganie z testami, długie podmiany wody związane z mieszaniem soli, ustawianie pomp dozujących.Problem z niektórymi rybami które zjadaly aiptasie, ale też skubnely sobie pięknego korala.A dobiła mnie plaga bakterii cyano, która, mimo posiadania w obsadzie ekipy która je zżerala, pomału przejmowała akwarium zabierając piękne i drogie korale...Nie chciałem Cie zniechęcić moim przykładem.Jak chodzi Ci po głowie morskie to je postaw! Jest po prostu piękne!PozdrowieniaWysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
egon44 Opublikowano 9 Marca 2017 #7 Opublikowano 9 Marca 2017 (edytowane) Dnia 1.03.2017 o 05:01, malet7 napisał: Polecicie ewentualnie jakieś ciekawe gatunki zamiast estherae i maingano? A może trzeci gatunek jak np. Labeotropheus Trewawasae Marmelade Cat a jako czwarty Labidochromis Joanjohnsonae(dawniej Melanochromis). Edytowane 10 Marca 2017 przez egon44
Bezprym Opublikowano 10 Marca 2017 #8 Opublikowano 10 Marca 2017 Andrzej joanjohnsonae to już Labidochromis nie Melanochromis, tak już jest od 2013 roku. Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka
egon44 Opublikowano 10 Marca 2017 #9 Opublikowano 10 Marca 2017 5 godzin temu, Bezprym napisał: Andrzej joanjohnsonae to już Labidochromis nie Melanochromis, tak już jest od 2013 roku. Dzięki za info. Człowiek już jest pogubiony z tymi nazwami
malet7 Opublikowano 10 Marca 2017 Autor #10 Opublikowano 10 Marca 2017 Postawiłem jednak na pewniaki...Perspicax 1+4Saulosi 6Maingano 11Red Red 5Na dniach będę chciał dołożyć kolejne red red i saulosi-muszę je tylko znaleźć.Docelowo chciałbym opiekować się układami:Saulosi 2+5/6Maingano 1+5Red Red 1+5Perspicax 1+4Nie będzie za tłoczno?Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi