Micheal Opublikowano 30 Sierpnia 2016 #1 Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Witam, wystartowałem właśnie z narurowcem. Mam ogromny problem ponieważ gromadzi on masę powietrza. Na I biegu sytuacja wyglada normalnie, natomiast II i III mechaniki nabierają masę bombelkow i zapowietrzaja cały układ. Na zdjęciach przedstawiam mojego narurowca. Pusty kielich czeka na purigen.
marcin1ja1 Opublikowano 30 Sierpnia 2016 #2 Opublikowano 30 Sierpnia 2016 (edytowane) Dobrze przyjrzyj się zaworkom odpowietrzającym na korpusach. Może przy odpowietrzaniu jakaś śrubka nie została dokręcona lub uszczelka została "podwinięta". Jeżeli nic nie widać to metodą prób i błędów odłączaj każdy korpus i sprawdzaj czy bąbelków nie przybywa. Jeżeli nie będą to korpusy to możliwe, że przy jakimś klejeniu łapie lewe powietrze. Edytowane 30 Sierpnia 2016 przez marcin1ja1
timi-akwaria.pro Opublikowano 30 Sierpnia 2016 #3 Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Daj pompę na maksa, podstaw wiadro pod zawór spustowy (szkoda, że nie jest za pompą) i odkręć zawór na maksa i spuść z pół wiadra. W ten sposób odpowietrzysz szybko układ:)
Jargos Opublikowano 31 Sierpnia 2016 #5 Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Spróbuj jeszcze pojedynczo zamykać i otwierać zawory kulowe w korpusach przy włączonej pompie. Przy korpusach nie masz odpowietrzników ?
Micheal Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Autor #6 Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Mam, cały problem polega na zapowietrzaniem sie mechaników, niewiedziec zupełnie czemu... Cały układ jest zrobiony na rurach 3/4 a zasys w wodzie jest 1/2 cała może być to przyczyna ?
Rafcio Opublikowano 31 Sierpnia 2016 #8 Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Godzinę temu, Micheal napisał: Mam, cały problem polega na zapowietrzaniem sie mechaników, niewiedziec zupełnie czemu... Cały układ jest zrobiony na rurach 3/4 a zasys w wodzie jest 1/2 cała może być to przyczyna ? Cześć , Nie chcę Cię urazić bo nie każdy jest „Macgyver-em” ale nie popisałeś się z estetyką . A jak jest ze szczelnością ? Masz uszczelki pomiędzy zaworami a korpusami , czy teflon , konopie-(pakuły) ? Bo jeśli to nie uszczelnienie gwintów to mogły odpowietrzniki puszczać – jeśli przez wkłady nie napływa wystarczająca ilość wody na pompę to może to powodować narastające podciśnienie które z czasem powoduje uchylenie się odpowietrzników . Nie wiem jak mocne są te sprężynki w nich – (mam trzy częściowe korpusy ze śrubką). Najprościej to chwilowo odwróć pompę sprawdzisz pod ciśnieniem połączenia na korpusach . Wyjmij „media” z jednej „nitki” by nie zassało na wirnik , puść pompę na max i przytkaj lekko palcem wylot- (który normalnie jest wejściem wody) . Jak po gwintach poleci woda będziesz miał odpowiedź , jeśli nie pójdzie to czeka Cię klejenie tych odpowietrzników klejem na ciepło – (jak to czynili koledzy z forum) Pozdr.
bizonkrk17 Opublikowano 31 Sierpnia 2016 #9 Opublikowano 31 Sierpnia 2016 według mnie jeśli masz zasys mniejszy od średnicy rurociągu to jest właśnie problem, zrób wszystko na 3/4 i powinno być oki
stan Opublikowano 31 Sierpnia 2016 #10 Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Wyłącz pompę i kranikiem odpowietrzaj, plus wywal zasys 1/2 cala i daj 3/4 bo to na pewno głuszy przepływ i może się robić kawitacja przy pompie 25-60.
Rekomendowane odpowiedzi