Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

posiadam filtr multikani i zastanawiam się nad filtracją powierzchni wody - chodzi o ten efekt filmu na powierzchni wchodzący po 2 dniach od zwalczenia go ręcznie...

Irytuje mnie już ściąganie tego ustrojstwa... doraźnie zastosowałem swój moduł DIY z końcówki od odmulacza dna - ale on działa słabo. Film ściągany jest tylko z części zbiornika.

zastanawiam się teraz nad kupnem gotowego modułu do kubełków, czy może waszym zdaniem zastosować skimmer dołączony z kaskadą (jakąś najtańszą), czy lepiej gotowy skimmer montowany na wlot filtra kubełkowego?

media filtracyjne: zeolit, bio-ceramika, gąbka wata...

chodzi mi o dobre działanie

Opublikowano

dzięki za odp.

właściwie chciałem uniknąć wewnętrznych silników, bo myślę w przyszłości o strukturalnym tle które i tak już zabiera tonie w zbiorniku - dlatego więc myślałem o kaskadzie, lub modół do kubełka

Opublikowano

Zamiast tego eihema można zrobić skimmer za 15 zł z najmniejszego chińczyka był taki temat w dziale DIY

Opublikowano

Mam taki zrobiony faktycznie zbiera w 15 min ale po wyłączeniu film spowrotem nachodzi, czy on powinien chodzić cały czas.

Opublikowano
Mam taki zrobiony faktycznie zbiera w 15 min ale po wyłączeniu film spowrotem nachodzi, czy on powinien chodzić cały czas.

Tak musi pracować cały czas...

Opublikowano

JBL TOPCLEAN - SKIMMER - FILTR - AKWARIUM 60-600L (5403250288) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img20.allegroimg.pl/photos/400x300/54/03/25/02/5403250288@@AMEPARAM@@20@@AMEPARAM@@54/03/25/02@@AMEPARAM@@5403250288

A co powiecie o czymś takim bo zastanawiam się nad kupnem skimmera.
Opublikowano

...fajny i nawet przeznaczony do większego litrażu jak ten co ja pokazałem w poscie nr2. Nie podają ile ma poboru mocy. Zaletą jest to ,że jest jednocześnie prefiltrem. No i akwa powinno mieć minimum 35 cm wysokości.

Opublikowano
A co powiecie o czymś takim bo zastanawiam się nad kupnem skimmera.

Poszukaj opinii o tym skimmerze. Jest sporo niepochlebnych niestety.