Xarazix Opublikowano 27 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Witam mam zamiar stworzyć sobie nową obsadę do nowego akwarium. Wymiary 120cm dł. 50cm szer. 60cm wys. (360 l) Gatunki, które już sobie wybrałem, a o które jednocześnie pytam to: Pseudotropheus demasoni Pseudotropheus acei msuli Pseudotropheus acei ngara Maylandia estherae red red Co o nich myślicie? Jakieś inne propozycje? Słucham opinii i z góry dziękuję za odpowiedzi
eljot Opublikowano 27 Stycznia 2016 #2 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Pseudotropheus acei msuli Pseudotropheus acei ngara Maylandia estherae red red IMHO te gatunki rosną zbyt duże do 120cm długości, dodatkowo nie łączy się dwóch odmian tego samego gatunku.
Xarazix Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor #3 Opublikowano 27 Stycznia 2016 IMHO te gatunki rosną zbyt duże do 120cm długości. Wszystkie trzy? Zatem co proponujesz w zamianie ?
MatiK Opublikowano 27 Stycznia 2016 #4 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Jeśli wybrałeś tylko te cztery, a eljot już Ci wyjaśnił, że trzy z nich nie nadają się do tego akwarium, to pomyśl nad jednogatunkowym z Demasoni. Propozycji jest ogrom, dlatego jeśli chcesz kombinować dalej, lepiej by było gdybyś wypisał jakieś kolejne swoje typy, wtedy łatwiej byłoby coś doradzić
eljot Opublikowano 27 Stycznia 2016 #5 Opublikowano 27 Stycznia 2016 http://forum.klub-malawi.pl/obsady-zbiornikow-2013-t21076.html Patrz na obsady do 240-300l
Xarazix Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor #6 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Inne propozycje? Cynotilapia Hara Gallireya Reef Labidochromis Caeruleus (posiadam, ale nie jestem na nie do końca zdecydowany) Pseudotropheus Acei Msuli (bardzo mi się podobają, też je posiadam i ładnie by się komponowały razem z Yellow'ami i wyżej wymienionymi.) Biorę pod uwagę maingano. Posiadam także parę red redów, ale nie jestem do nich przekonany. Myślałem o Saulosi, ale one jako płcie tak różne wobec siebie mogłyby nie pasować ani do yellow'ów ani do redów, więc w ostateczności bym wybrał je i hary. Chyba, że polecacie coś jeszcze ? (Ogólnie chcę, by ryby ładnie ze sobą kontrastowały jednocześnie zachowując przy tym wspólne diety oraz warunki) -- dołączony post: A co myślicie o tym? Cynotilapia sp. Hara Melanochromis cyaneorhabdos Labidochromis Caeruleus lub Maylandia estherae red red
MatiK Opublikowano 27 Stycznia 2016 #7 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Pseudotropheus Acei Msuli (bardzo mi się podobają, też je posiadam i ładnie by się komponowały razem z Yellow'ami i wyżej wymienionymi.) Jeśli je posiadasz to musisz je oddać, eljot już Ci napisał dlaczego. Myślałem o Saulosi, ale one jako płcie tak różne wobec siebie mogłyby nie pasować ani do yellow'ów ani do redów, więc w ostateczności bym wybrał je i hary. Jeśli Yellow to nie Saulosi, za dużo żółtego wg mnie, no i trochę inna dieta. A co myślicie o tym? Cynotilapia sp. Hara Melanochromis cyaneorhabdos Labidochromis Caeruleus lub Maylandia estherae red red Podejrzewam, że zdanie eljota nie zmieniło się przez 2 godziny moje też nie Metriaclima Estherae red red są za duże do tego akwarium. Poza tym piszesz, że i tak już je posiadasz, ale nie jesteś do nich przekonany. Abstrahując od wielkości zbiornika, skoro nie jesteś przekonany to po co zastanawiasz się nad ich hodowaniem? Trochę się widzę bawimy w kotka i myszkę bo teraz się dowiadujemy, że już masz ryby... Napisz wprost jaką masz teraz obsadę dokładnie. Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano, Caeruleus i Hara będzie ok.
SmyQ Opublikowano 27 Stycznia 2016 #8 Opublikowano 27 Stycznia 2016 A co myślicie o tym? Cynotilapia sp. Hara Melanochromis cyaneorhabdos Labidochromis Caeruleus lub Maylandia estherae red red Eljot napisał Tobie w drugim poście, że red red odpada, tak samo yellow. Heh napisaliśmy w tym samym czasie
Xarazix Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor #9 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Wybaczcie, nie zauważyłem, że redów również to dotyczy. Moja obecna obsada nie ma większego znaczenia, bo to są ryby "na przechowanie". W zasadzie ryby jakie mam idą na sprzedaż do pobliskiego zoologicznego i żadnego większego ładu tam nie ma. Na tydzień mam ryby, które muszę przechować, aż znajomy kupi nowe akwa, inne kupiłem za namową nie wiedząc zupełnie nic. Na chwilę obecną w mój skład wchodzi: Trzy Acei Msuli Cztery Yellowy Trzy red redy Teraz na przechowanie (powtarzam tylko tydzień, więc proszę o łaskę. Wiem, że do siebie nie pasują. Trzy Venustusy Trzy gatunku którego nie rozpoznaję. Ryba jest złota u góry, od poprzecznej linii staje się nagle biało-srebrna. Trzy maingano (podejrzewam bastardy. Kolega kupił samice, która inkubowała i jakoś tak wyszło.) Wiem, że ich dużo, ale tak czy inaczej zakładam nową obsadę. Szkoda mi Acei, bo są piękne, ale nie chcę też, by się męczyły. Sprostuję również, że zależy mi na mbuna. 1
patst20 Opublikowano 27 Stycznia 2016 #10 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Ma obsade złożona z Metriaclima estherae red red 1x3 Pseudotropheus Acei 1x2 Labidochromis Cerelus 4 Maingano 3 I pozbywa się większości z tego co wiem chce zostawić Acei i nie wie co do tego jeszcze dać. Acei są w haremie 1x2. -- dołączony post: Sorry xsarazix pisaliśmy w tym samym czasie ;D 1
Rekomendowane odpowiedzi