rychu222 Opublikowano 22 Stycznia 2015 #1 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Witam czy ktoś ma ciekawe propozycje do doboru dekoracji do mojego akwarium kamienie i piasku ?? posiadam zbiornik 150 cm 450l zdjęcie w temacie przedstaw swoje akwarium proszę o linki z np aukcji dziękuje moja propozycja to biały piasek i biały łupek ??
eljot Opublikowano 22 Stycznia 2015 #2 Opublikowano 22 Stycznia 2015 moja propozycja to biały piasek i biały łupek ?? IMHO najgorsza z opcji Piasek budowlany najtańszy (szaro-bury) Kamienie do wyboru, byle spore bryły: serpentynit, wapień (nie filipiński), piaskowiec, otoczaki ...
MatiK Opublikowano 22 Stycznia 2015 #3 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Ok, przede wszystkim pozbądź się glonojadów! To nie ten biotop. Wyjmij też kokosy ponieważ zakwaszają wodę, a schronienie z nich żadne. Doniczki też możesz się wywalić, reszta, tak jak napisał kolega eljot, piach kwarcowy, najlepiej o gradacji 0,8-1,2mm (te kamyczki, które masz są nieodpowiednie dla pyszczaków!), do dekoracji użyj sporych kamieni, jako tło możesz wykorzystać czarne, spienione pcv, albo jakieś tło strukturalne imitujące skałę... Najlepszym rozwiązaniem będzie jak wejdziesz w galerię forum i poprzeglądasz akwaria, może coś Cię zainspiruje.
Alex.C Opublikowano 22 Stycznia 2015 #4 Opublikowano 22 Stycznia 2015 piasek mozesz kupic zwykly w Brico lub Hubo - tylko patrz zeby byl rzeczny nie z morza . Ja swoje kamienie mam z Oostende obok mola zrobili falochron z kamieni i powybieralem te mniejsze
eljot Opublikowano 22 Stycznia 2015 #5 Opublikowano 22 Stycznia 2015 tylko patrz zeby byl rzeczny nie z morza A co to ma za znaczenie?
Alex.C Opublikowano 22 Stycznia 2015 #6 Opublikowano 22 Stycznia 2015 myslalem o roznicy zasoleniu wody w morzu/oceanie a w rzekach/kanalach ktore tutaj wystepuja. Wg mnie, nie jestes w stanie wyplukac calkowicie soli z piasku - zawsze bedzie wieksza zawartosc jej w takim piasku. Chcialem zaproponowac bardziej neutralny piasek
rychu222 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor #7 Opublikowano 22 Stycznia 2015 no jutro ogarnę piasek po pracy i będzie dobrze jeszcze glonojadów trzeba się pozbyć mam ich z 6 z tego 4 powyżej 25 cm
eljot Opublikowano 22 Stycznia 2015 #8 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Wg mnie, nie jestes w stanie wyplukac calkowicie soli z piasku - zawsze bedzie wieksza zawartosc jej w takim piasku. Nie zgodzę sie w tej kwestii ale nawet gdybym się mylił, to ta znikoma ilość która ew. zostanie nie ma żadnego znaczenia. Sól dodaje się również do akwa słodkowodnych np. w celach wspomagających leczenie ryb.
adam17123 Opublikowano 23 Stycznia 2015 #9 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zamieszczone przez rychu222 moja propozycja to biały piasek ?? IMHO najgorsza z opcji ... eljot trochę dokładniej czemu nie biały piasek? mit o stresie znam,a jest coś jeszcze?
spiochu Opublikowano 23 Stycznia 2015 #10 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Gówienka kiepsko wyglądają na białym A i biały po jakimś czasie biały juz nie jest i tez kiepsko wygląda. Wysłane z telefonu
Rekomendowane odpowiedzi