Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Mam takie pytanko czy stosowanie węgla aktywnego w filtrze biologicznym (fzn-2) w 112 jest dobrym pomysłem? prócz tego oba wkłady są zapełnione ceramika.

Oczywiście jest drugi filtr pełniący za mechanikę :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Wkład z węgla aktywnego stosuje się gdy chcemy usunąć nieporządane rzeczy z wody np. po kuracji antybiotykami.

Wkład jest aktywny przez koloło 2 tygodnie.

Po tym czasie powinien być usunięty z filtra.

Jeżeli nie masz nic w wodzie co mogłoby być "wchłonięte przez węgiel" możesz sobie go darować.

• Dziękuję 1
Gość pemergency
Opublikowano
A czy w takim razie można ten węgiel w jakiś sposób przechować żeby nie stracił swoich właściwości?

Jeśli dopiero startujesz zbiornik to zostaw wkład z węgla w filtrze na jakieś 2 tygodnie, później wyjmij i wyrzuć. Jeśli natomiast nie jest to start zbiornika to sobie schowaj na czarną godzinę, czego Ci nie życzę.

• Dziękuję 1
Opublikowano

witam

jako że jestem świeżak w temacie proszę o radę.

kupiłem nowe akwarium aludecor 240 l o długości 120 cm, filtr zewnętrzny aquael unimax 250 będzie zasypany ceramiką wstawiłem też sterylizator as-9W+ wewnętrzny aquael turbo 1500

Co myślicie o filtracji? Ustawic naprzeciwko siebie czy w inny sposob? Bo ja po jednej stronie zamontowalem turbo a po drugiej wlot nisko z prefiltrem i deszczownice...

Opublikowano

Filtracja ogólnie ok tylko zrezygnuj z deszczownicy a zamiast niej daj zwykłą końcówke lub zpłaszczoną która zwiększy ciśnienie wylatującej wody która lepiej będzie łamała i napowietrzała taflę wody ;)

Wysyłane z mojego GT-S5300 za pomocą Tapatalk 2