Skocz do zawartości

Witam serdecznie :) Akwa 300l - kilka pytań.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów. Mam na imię Piotr.

Przymierzam się do zagospodarowania 300l (120x50x50) zbiorniaka pod malawi.

Będzie w nim pracował jako biolog filtr Eheim 2228 o wydajności 1050l/h.

Do tego mechanik turbina z dużą gąbką Turbo 750.

Oświetlenie to 2xt5 39W.

Bardzo bym prosił o poradę w sprawie podłoża. Wiem, że powinien być piasek, ale jaki byłby najlepszy i o jakiej gradacji. No i oczywiście jaki kamienie zastosować?

Akwarium ma być dekoracyjne i zależy mi, aby w surowych warunkach piaszczysto-kamienistych było w nim kolorowo.

Pozdrawiam,

Piotr.

Przeniosłem do odpowiedniego działu. Wymoderowałem pytanie odnośnie obsady - z tym skieruj się do działu z obsadami, ale zanim to zrobisz poczytaj sobie o tym bo obsady do 240-300l były naprawdę przerabiane niezliczoną ilość razy.

Opublikowano
Bardzo bym prosił o poradę w sprawie podłoża. Wiem, że powinien być piasek, ale jaki byłby najlepszy i o jakiej gradacji. No i oczywiście jaki kamienie zastosować?

Według mnie najlepszy i najładniejszy jest piach jak najbardziej naturalny , żeby to osiągnąć można sobie taki przytargać z czystej piaskarni czy żwirowni! Ewentualnie przejść sie do składu budowlanego i tam sobie nabrać za parę zeta.

Opublikowano

Głowica turbo 750 czyli rozumie, że ma ona przepływ 750l/godz - trochę (nawet sporo) za mało. Uderzałbym na twoim miejscu w coś 2x mocniejszego.

Co do kamieni wejdź do galerii i pooglądaj sobie tamtejsze aranżacje. Na pewno znajdziesz kamienie dla siebie.

Opublikowano

..piasku będziesz potrzebował ok 30 kg..Może troszkę więcej!! A wg mnie najlepsza gradacja to 0.8-1.2 mm. Nie lata i nie "kurzy "... I tak jak pisał kolega wyżej..naturalny ze żwirowni albo kwarcowy z Castoramy..Ja mam właśnie taki z Castoramy i o takiej gradacji!!

Opublikowano

Właściwie po co zadawać po raz 10 te samo pytanie,na które już udzielono wielokrotnie odpisano a wystarczy tylko skorzystać z wyszukiwania,co zajmie mniej czasu niż czekanie na odpowiedź?

Opublikowano
Głowica turbo 750 czyli rozumie, że ma ona przepływ 750l/godz - trochę (nawet sporo) za mało. Uderzałbym na twoim miejscu w coś 2x mocniejszego.

Taką głowicę miałem przy paletkach i spokojnie wystarczała, a paletki na prawdę potrafią brudzić. Czy pyszczaki są zdolniejsze od nich w tej kwastii i wydajność filtra mechanicznego na poziomie 750l/h będzie aż tak mała?

Opublikowano
wydajność filtra mechanicznego na poziomie 750l/h będzie aż tak mała?

Będzie zdecydowanie za mała. Mam szuta 750 w kotniku 112l i nie ściąga nawet kupki płynącej 3cm od gąbki ;) Celuj w coś rzędu 1500-2000l/h.

Opublikowano

Oczywiście:

AQUAEL CIRCULATOR 2000 POMPA, ŁÓDŹ BRUKOWA 27 (3869801057) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img02.allegroimg.pl/photos/400x300/38/69/80/10/3869801057@@AMEPARAM@@02@@AMEPARAM@@38/69/80/10@@AMEPARAM@@3869801057

___ Atman AT 203 ___ (3831731371) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img14.allegroimg.pl/photos/400x300/38/31/73/13/3831731371@@AMEPARAM@@14@@AMEPARAM@@38/31/73/13@@AMEPARAM@@3831731371

W tych pompach możesz zmniejszyć przepływ ale nie sądzę, że będziesz musiał ;)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• U mnie układ Maison Reef & Kulfon & Saulosi sprawdza się idealnie. Szeryf w swoim rewirze toleruje jedynie o dziwo pięknie wybarwiającego się samca Saulosi. Ogólnie mam wrażenie, że Saulosi są tłem dla reszty obsady, bo pływają gdzie chcą bez reakcji reszty obsady.
    • U mnie yellow już 5 lat żyje z "roślinożerną" mbuną karmione głównie spiruliną super forte 36% i żyją, mnożą się a samiec yellow wielki jak byk. Preferencje pokarmowe yellow można między bajki włożyć, jakby od karmy roślinnej miał jakiś brak to by nie urósł taki wielki. Wcześniej też miałem yellowy, już od lat 90-tych trzymane z mbuną i zawsze karmione przewagą karm roślinnych i zawsze było ok, dopiero tutaj zauważyłem jakąś manię na punkcie preferencji zywieniowych i nawet przez jakiś czas stosowałem się do tego ale zauważyłem że to jakaś bzdura która niema żadnego znaczenia. Znaczenie mogą mieć skrajności typu mbuna z rybożerną drapieżną non-mbuna, natomiast cała mbuna może być trzymana ze sobą razem i karmiona tym samym.
    • Oczywiście możesz połączyć i przy odpowiednim podejściu będzie to funkcjonować, ale czy jeśli preferencje żywieniowe tych ryb są jednak mocno odmienne, to powinno się to robić?
    • Chipokae to mięsożerca, więc zestawienie go z roślinożernym demasoni może być problematyczne. Oprócz auratusa możesz jeszcze rozważyć loriae. 
    • hej dzieki! A jaka jest obecnie filozofia laczenia np. L. caeruleus i L.trewavasae lub C.demasoni. Pamietam, ze kiedys niejako bylo "przeciwskazane" ze wzgledu na diete? Jak obecnie do tego się podchodzi? mozna je polaczyc?
    • Żółty to najlepiej yellow ( Labidochromis caeruleus ), masz zarówno samce jak i samice intensywnie żółte.
    • Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
    • Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.