Jump to content

Witam serdecznie :) Akwa 300l - kilka pytań.

eltoro3

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów. Mam na imię Piotr.

Przymierzam się do zagospodarowania 300l (120x50x50) zbiorniaka pod malawi.

Będzie w nim pracował jako biolog filtr Eheim 2228 o wydajności 1050l/h.

Do tego mechanik turbina z dużą gąbką Turbo 750.

Oświetlenie to 2xt5 39W.

Bardzo bym prosił o poradę w sprawie podłoża. Wiem, że powinien być piasek, ale jaki byłby najlepszy i o jakiej gradacji. No i oczywiście jaki kamienie zastosować?

Akwarium ma być dekoracyjne i zależy mi, aby w surowych warunkach piaszczysto-kamienistych było w nim kolorowo.

Pozdrawiam,

Piotr.

Przeniosłem do odpowiedniego działu. Wymoderowałem pytanie odnośnie obsady - z tym skieruj się do działu z obsadami, ale zanim to zrobisz poczytaj sobie o tym bo obsady do 240-300l były naprawdę przerabiane niezliczoną ilość razy.

Bardzo bym prosił o poradę w sprawie podłoża. Wiem, że powinien być piasek, ale jaki byłby najlepszy i o jakiej gradacji. No i oczywiście jaki kamienie zastosować?

Według mnie najlepszy i najładniejszy jest piach jak najbardziej naturalny , żeby to osiągnąć można sobie taki przytargać z czystej piaskarni czy żwirowni! Ewentualnie przejść sie do składu budowlanego i tam sobie nabrać za parę zeta.

Głowica turbo 750 czyli rozumie, że ma ona przepływ 750l/godz - trochę (nawet sporo) za mało. Uderzałbym na twoim miejscu w coś 2x mocniejszego.

Co do kamieni wejdź do galerii i pooglądaj sobie tamtejsze aranżacje. Na pewno znajdziesz kamienie dla siebie.

Głowica turbo 750 czyli rozumie, że ma ona przepływ 750l/godz - trochę (nawet sporo) za mało. Uderzałbym na twoim miejscu w coś 2x mocniejszego.

Taką głowicę miałem przy paletkach i spokojnie wystarczała, a paletki na prawdę potrafią brudzić. Czy pyszczaki są zdolniejsze od nich w tej kwastii i wydajność filtra mechanicznego na poziomie 750l/h będzie aż tak mała?

wydajność filtra mechanicznego na poziomie 750l/h będzie aż tak mała?

Będzie zdecydowanie za mała. Mam szuta 750 w kotniku 112l i nie ściąga nawet kupki płynącej 3cm od gąbki ;) Celuj w coś rzędu 1500-2000l/h.

Oczywiście:

AQUAEL CIRCULATOR 2000 POMPA, ŁÓDŹ BRUKOWA 27 (3869801057) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img02.allegroimg.pl/photos/400x300/38/69/80/10/3869801057@@AMEPARAM@@02@@AMEPARAM@@38/69/80/10@@AMEPARAM@@3869801057

___ Atman AT 203 ___ (3831731371) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img14.allegroimg.pl/photos/400x300/38/31/73/13/3831731371@@AMEPARAM@@14@@AMEPARAM@@38/31/73/13@@AMEPARAM@@3831731371

W tych pompach możesz zmniejszyć przepływ ale nie sądzę, że będziesz musiał ;)