Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Gość pemergency Opublikowano 1 Marca 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #1 Opublikowano 1 Marca 2014 Witam serdecznie. Jakiś czas temu zetknąłem się z problemem "rysy na szkle". Nie byłoby w tym nic dziwnego bo rysy były, są i zawsze będą towarzyszyły każdemu akwaryście. Moim problemem nie były rysy powstałe od czyszczenia szyby (porysowanie ziarenkami piasku), ja swoje porysowałem serpentynitem . Niektóre z nich były głębokie na prawie 1mm, inne płytsze, ale rozleglejsze. Ponieważ było to nowe szkiełko nie mogłem tego tak po prostu zostawić i postanowiłem problemem się zająć. Najbardziej spędzała mi sen z powiek rysa, która była na przedniej szybie. Rozciągała się na przestrzeni 7cm, była grubsza od włosa i głęboka na tyle, że można ją było wyczuć opuszkami palców, nie mówiąc już o paznokciu. Pewnie zapytacie dlaczego po prostu nie wymienić przedniej szyby?... ...posiadam akwarium juwel rio 240, akwarium ma na stałe wklejoną koronę, belkę poprzeczną oraz podstawę, dzielącą szkiełko od szafki. Dzwoniąc do kilku "specjalistycznych" firm zajmujących się wymianą szyb w akwariach, oraz kilku zakładów szklarskich, dowiedziałem się, że taki zabieg będzie mnie kosztował około Ł170 (nowe akwarium bez szafki Ł350). Ponieważ mieszkam w UK, pomoc forumowych fachowców od klejenia baniaczków nie wchodziła w grę. Do rzeczy... Zakupiłem "zestaw naprawczy" na ebay Zestaw składał się z: 1. Koła z plastikowym "rzepem" i imbusem do montażu w wiertarce. 2. Krążków ściernych w ilości 5 szt. na każdą gradacje, w sumie 15 szt. (medium, fine, super fine) czyli nic innego jak papiery ścierne o gradacji 320, 600, 1200. 3. Krążków z filcu w ilości 2 szt. 4. Magicznej pasty polerskiej (tlenek ceru już rozrobiony z wodą). 5. Sciereczki... (używałem jej do obcierania potu z czoła) Tak więc przyszedł czas na "zabawę"... Poniżej przedstawiam panie rysy, których usunięcia się podjąłem. 1x7cm 1x5cm, 1x2cm, 1x1cm ?x?cm Polerowanie zacząłem od pierwszego koła ściernego o gradacji 320, wiertarka została ustawiona na 2000 obrotów. Papierem ściernym 320 należy polerować tak długo, aż rysy całkowicie zrównają się z powierzchnią szyby. "Zdarcie" fragmentu 10x10cm zajęło mi około 15 minut i zużyłem do tego celu 3 krążki ścierne z 5 załączonych w zestawie. Zmieniłem papier ścierny na ten o gradacji 600, zwiększając promień polerowania o 1cm (zalecenie producenta wyżej wymienionego zestawu, ma to na celu eliminacje powstania tzw soczewki). W międzyczasie stwierdziłem, że nie będę polerował po kwadracie, a po okręgu (tak mi było wygodniej). Polerujemy tak długo aż cała polerowana powierzchnia (zwiększona o 1cm) będzie równomiernie "zamglona". Ta operacja zajęła mi 3h dla wszystkich polerowanych rys (w sumie około 30x30cm). Zużyte zostały wszystkie krążki ścierne o granulacji 600. Kolejna zmiana krążków, tym razem do akcji wkracza papier o granulacji 1200. Analogicznie jak powyżej zwiększamy promień polerowania o 1cm i polerujemy do uzyskania jednolitego zamglenia na całej powierzchni polerowanej. Polerowanie zajęło mi tym razem 30 minut, przy okazji wypadły łożyska z wiertarki... Wymieniłem wiertarkę i zabrałem się za ostatni poziom polerowania przy pomocy koła z filcu i pasty z tlenkiem ceru. Nakładamy niewielką ilość pasty na obszar polerowany i polerujemy... polerujemy... dodajemy pasty i... polerujemy... do uzyskania całkowicie gładkiej, przeźroczystej powierzchni (powierzchnia nie powinna się różnić od tej niepolerowanej). Ta operacja zajęła mi kolejne dwie godziny pracy i kosztowała dodatkowe dwie buteleczki ulubionego piwka... Efekt końcowy widać na poniższym zdjęciu. Rysy zostały całkowicie usunięte, efektu soczewki brak, obszar wypolerowany niczym nie odbiega od części nieporysowanej. Nasuwa się ostateczne pytanie, czy warto... ? W moim przypadku tak, zdecydowanie. Kosztowało mnie to wiertarkę za Ł30, zestaw naprawczy za Ł30, kilka piw za Ł5 i masę pracy. Wydałem łącznie Ł65 i straciłem 3 dni, wliczając w to spuszczenie wody ze zbiornika, przełożeniem ryb do zbiornika zastępczego, polerowaniem i restart akwarium. Efekt końcowy jest rewelacyjny a radość z wykonanej pracy ogromna. Przepraszam za troszkę przydługi i pewnie przynudny tekst i polecam wszystkim zachowanie szczególnej ostrożności przy ustawianiu kamieni w akwarium lub późniejszym ich przesuwaniu. 14 Cytuj
harisimi Opublikowano 1 Marca 2014 #2 Opublikowano 1 Marca 2014 Fotki tego tak nie oddadzą ale tak ze słowem harcerza na prawdę jest idealnie ? Cytuj
Gość pemergency Opublikowano 2 Marca 2014 #3 Opublikowano 2 Marca 2014 Fotki tego tak nie oddadzą ale tak ze słowem harcerza na prawdę jest idealnie ? Harisimi jeśli się bardzo przyjrzysz to możesz dostrzec w jednym miejscu delikatne przerysowania od krawędzi koła polerskiego, ale to moja wina, za mocno docisnąłem w tym miejscu. Niestety skończyły mi się koła ścierne żeby to wyrównać, więc tak już zostawiłem. Gwarantuje Ci, że nie byłbyś w stanie powiedzieć, które części szyby były polerowane. Po zalaniu wodą obraz nie jest zniekształcany i nawet miejsce porysowane krawędzią koła jest kompletnie niewidoczne. Sam byłem zdziwiony efektem, ale jest na prawdę świetny. Nie mam powodu czegoś zachwalać, jeśliby to nie działało. Prawdopodobnie jeśli czyścilibyśmy tylko i wyłącznie tlenkiem ceru, to soczewka byłaby widoczna. Zwiększenie promienia polerowanej powierzchni przy każdej zmianie gradacji papieru, powoduje że tego efektu całkowicie nie widać. Poniżej zamieszczam film, jak dokładnie przebiegało moje polerowanie. Film oczywiście nie jest mojego autorstwa, ale w 100% oddaje sposób polerowania. Moje koła polerskie były o połowę mniejsze od użytych na filmie. GlassRenu Scratched Glass Repair Demo - YouTube Cytuj
harisimi Opublikowano 2 Marca 2014 #4 Opublikowano 2 Marca 2014 Świetna sprawa. W moim przypadku rysy są jakieś mikro ale znając życie z czasem powstaną a w takim baniaku i w takiej lokalizacji jakiej mam szkło nie kwapiłbym się z wymianą. Twoja metoda może okazać się bardzo przydatna. Dzięki za podzielenie się swoim doświadczeniem Cytuj
Gość pemergency Opublikowano 2 Marca 2014 #5 Opublikowano 2 Marca 2014 Świetna sprawa. W moim przypadku rysy są jakieś mikro ale znając życie z czasem powstaną a w takim baniaku i w takiej lokalizacji jakiej mam szkło nie kwapiłbym się z wymianą. Twoja metoda może okazać się bardzo przydatna. Dzięki za podzielenie się swoim doświadczeniem Ja swoją najgrubszą rysę miałem w centralnej części przedniej szyby. Nawet dla "patrzących przez szybę" rysa byłaby nie do zaakceptowania. Teraz nie ma po niej śladu, nawet najmniejszego... Cytuj
Sir_Yaro Opublikowano 2 Marca 2014 #6 Opublikowano 2 Marca 2014 Bardzo, bardzo fajna fotorelacja. Mam jednak nadzieję, że będzie dla mnie zawsze nie przydatna bo wcale nie usmiecha mi się polerowanie mojej wanny Cytuj
tequella Opublikowano 11 Marca 2014 #7 Opublikowano 11 Marca 2014 ile kosztuje taki zestaw i gdzie go kupić? Cytuj
Gość pemergency Opublikowano 11 Marca 2014 #8 Opublikowano 11 Marca 2014 ile kosztuje taki zestaw i gdzie go kupić? tak naprawdę to "zestaw" można kupić wszędzie... np w castoramie 1. mała wiertarka (żeby weszła do akwarium) minimum 2000 obrotów 2. papiery ścierne 320,600,1200 3. filc 4. tlenek ceru (cerox - allegro) i na koniec coś do czego ten paper ścierny przyczepimy (jakiś uchwyt polerski) zamiast wiertarki można użyć polerki. A gotowy zestaw na ebay za Ł35 + wiertarka z toolstation (w moim przypadku) za Ł27 Cytuj
piotrekwro Opublikowano 2 Czerwca 2014 #9 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Super wątek i wykonanie, bardzo informatywne. Myślisz że dałoby się wypolerować profilowane akwa?Bo moje jest tak porysowane,że zastanawiałem się już, jakby wyglądalo odwrócone:) Cytuj
waszek18 Opublikowano 3 Czerwca 2014 #10 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Profilu nie uda ci się zrobić. Będziesz miał pełno soczewek. W tym wszystkim cała sztuka polega na tym, aby polerować całą powierzchnią papieru sciernego. A na szybie profilowanej nie uda ci się tego zrobić. IMHO odpada. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi