Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy taki filtr może pracować z doskoku? mam dwa kubły, które będą chodzić 24/7. Atman nie dość że głośny to i prądożerny. Tak sobie pomyślałem czy jak by go dać trzy razy dziennie po pół godziny to czy by to robiło problem. Jeżeli tak to jaki. Widzę potencjalną przyczynę wykluczająca, być może nieczystości będą wypadać z gąbki jeżeli nie będzie ciągu?

Opublikowano

Nowe mają dwuletnią gwarancję. Uważasz, że praca przez 90 minut dziennie bardziej zużyje sprzęt niż przez 24h? Fakt, że włączanie i wyłączanie za pewne obciąża sprzęt, tylko w jakim stopniu i czy nie rekompensuje tego krótki czas pracy.

Co do wypadania syfu z gąbki podczas wyłączenia filtra, czy ktoś kto posiada filtr gąbkowy może się wypowiedzieć?

Opublikowano

U mnie podczas włączania filtra leci kupa syfu, bo dostaje dużego kopa. Oczywiście, że włączanie filtra bardziej obciąża sprzęt. Moja wiedza techniczna mówi mi, że każde włączanie urządzenia skraca jego żywotność. Dlatego na przykład przy starych telewizorach z "dupą" Panowie od naprawiania sprzętu takiego radzili, aby TV wyłączać pilotem i niech sobie jest Tv w stanie czuwania, niż za każdym razem klikać przycisk w TV, aby ten włączyć się nie rozdupcył. Każde urządzenie które chodzi non stop dłużej wytrzyma niż włączane i wyłączane kilka razy dziennie. Kolejny przykład: świetlówki. Z moich obserwacji wynika, że świetlówki, które są włączane dwa razy dziennie na kilka godzin świecą dłużej, niż te które są włączane około 30 razy dziennie na kilka minut. I psują się świetlówki jak i startery. No IMHO sprzęt podziała Ci na pewno dłużej jak będzie cały czas włączony i tylko raz na tydzień go wyłączysz do czyszczenia gąbki. Sam mam w domu starego 18 letniego Aquaszuta, który chodzi bezawaryjnie tyle czasu.

Opublikowano
U mnie podczas włączania filtra leci kupa syfu, bo dostaje dużego kopa. Oczywiście, że włączanie filtra bardziej obciąża sprzęt. Moja wiedza techniczna mówi mi, że każde włączanie urządzenia skraca jego żywotność. Dlatego na przykład przy starych telewizorach z "dupą" Panowie od naprawiania sprzętu takiego radzili, aby TV wyłączać pilotem i niech sobie jest Tv w stanie czuwania, niż za każdym razem klikać przycisk w TV, aby ten włączyć się nie rozdupcył. Każde urządzenie które chodzi non stop dłużej wytrzyma niż włączane i wyłączane kilka razy dziennie. Kolejny przykład: świetlówki. Z moich obserwacji wynika, że świetlówki, które są włączane dwa razy dziennie na kilka godzin świecą dłużej, niż te które są włączane około 30 razy dziennie na kilka minut. I psują się świetlówki jak i startery. No IMHO sprzęt podziała Ci na pewno dłużej jak będzie cały czas włączony i tylko raz na tydzień go wyłączysz do czyszczenia gąbki. Sam mam w domu starego 18 letniego Aquaszuta, który chodzi bezawaryjnie tyle czasu.

38W x 22.5h = 0.85kwh x 30 = 25.65 kwh miesięcznie czyli przy cenie aktualnej około 0.65zł za kwh wychodzi 15zł na miesiąc oszczędności x 24 miesiące wychodzi 360zł oszczędności.

Opublikowano

Jak chcesz. Nie pisales ze chcesz oszczedzic pieniadze. Ja mowie ze sprzet bedzie sie duzo szybciej psul. Jak dla mnie mozesz co dzien odmulac dno zeby jeszcze zaoszczedzic a filtr wew calkiem wyrzuc. Pozdrawiam

Opublikowano
Jak chcesz. Nie pisales ze chcesz oszczedzic pieniadze. Ja mowie ze sprzet bedzie sie duzo szybciej psul. Jak dla mnie mozesz co dzien odmulac dno zeby jeszcze zaoszczedzic a filtr wew calkiem wyrzuc. Pozdrawiam

Właśnie rozważam cyrkulator bo mam dwa kubełki więc może mi wystarczy cyrkulator? mają mocniejszy przepływ i jedzą mniej energii. Tylko jak go ustawić względem reszty filtrów.

Opublikowano

Ja od zawsze mowie ze filtr kubelkowy to nie jest mechanik. Filtr taki masz otwierac jak najrzadziej. Zeby nie kupowac uszczelek i innych pierdol. Zdarzy cisie tak ze podczas nieobecnosci uszzelka ci pusci i trzy czwarte wody znajdziesz na podlodze lub u sasiada z dolu. Filtr zewnetrzny jako biolog i tyle. Ja zdania nie zmienie. I 90% forumowiczow sie ze mna zgodzi.

Opublikowano

ja będę w tych 10%, które się z tobą absolutnie nie zgodzą. Ato dlatego ,że mam do czynienia z akwariami po 1klitrów i są obsługiwane przez jeden kubeł (fx5) bez dodatkowych mechaników w środku i akwa są czyste dobrze funkcjonują a filtr otwierany jest raz na 4-6msc (non mbuna można powiedzieć na granicy przerobienia baniaki). a jeśli kolega ma dwa kubły to z powodzeniem jeden kubeł bio a drugi mechaniczny do częstszego otwierania i reszta out z baniaka popieram.