Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam akwarium 240l, w którym pływa około 25 ryb(część ryb jest jeszcze niedojrzała). Filtrafcja to kanister JBL900 i wewnętrzny aquael 1500.

Temperatura wody 28, NH3>1, NO3 20-25.

Trzy dni temu dołożyłem filtr HW304b, który będzie napedzał wkrótce większy zbiornik, wkłady do filtra to 1l Matrix i 4kg ceramiki.

Przez dwa dni włączona była lampa UV.

Do wczoraj było wszystko ok, lecz dzisiaj rano ryby już nie miały apetytu, około godziny 11 dostałem telefon z domu, że w akwarium dzieje się coś niepokojącego. Gdy dojechalem na miejsce, część ryb stała na dnie przechylając się na boki a część łapała powietrze przy powierzchni. Jedna ryba zaliczyła zgon, po szybkiej podmianie około 30% wody reszta ryb wróciła

do zdrowia. Dołożyłem też węgiel aktywowany. Obecnie jestem w pracy i nie mam pojęcia co się dzieje w zbiorniku gdyż nikogo nie ma w domu.

Na noc rurka doprowadzająca powietrze do filtra wewnętrznego została przypadkowo schowana pod pokrywą akwarium lecz nie była zanurzona w wodzie.

Jaka mogła być przyczyna takiego zachowania ryb?

Opublikowano

NO2 zmierzę jak wrócę z pracy, pH zapewne jest ok, gdyż znajomy chemik akwarysta robił badania wody kranowej a wystrój to same wapienie i piasek.

Przy dołożeniu hw 304b podmieniłem wodę i jest ona regularnie podmieniana co tydzień. Akwarium chodzi rok czasu.

M.

Opublikowano

Filtr świeży prosto ze sklepu.

Sprawdziłem skalę zooleka na NH3 i było to pomiędzy 0 a 1(żółć z lekkim odcieniem zieleni).

Opublikowano

Czerwone przekrwione skrzela? Załóż zatrucie NH3/NH4+. Podmiana, silne napowietrzanie, dodanie niejodowanej soli kuchennej, jakaś żywica czy żwirek absorbujący jon amonowy.

Opublikowano

Zrobiłem właśnie testy:

PO4-2-2,5 (zoolek)

pH-8 (zoolek)

NO2-0,1 (zoolek)

NO3-20 (tropical)

Cyba się wezmę za podmiankę.

Od wczoraj chodzi dodatkowe napowietrzanie.

--

Skrzela w porządku.