Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Planuje sam zbudować szafkę pod standardową 150x50x50. W pierwszej wersji chciałem dać dwie pionowe przegrody więc także standard ale ostatnio wpadł mi do głowy pomysł aby przy tej wielkości nie bawić się w filtry kubełkowe a zastąpić je sumpem w tym przypadku wstawianie dwóch przegród jest nieciekawe (mało miejsca na sump).

Pomyślałem o wstawieniu jednej przegrody dzielącej szafkę 50cm do 100cm, tylko czy to 100cm bez pionowej przegrody to nie za dużo?

Założenia do szafki to:

tył z pełnej płyty 18,

blat myślę zrobić podwójny tzn płyta 18 plus na to jeszcze blat kuchenny 38mm (względy wizualne a przy okazji znacznie wzmocni szafkę).

Główne pytanie to co myślicie o tych 100cm bez żadnej podpórki?

Opublikowano

Oczywiście stelaż jest dobrym wyjściem ale mam mocno ograniczony budżet a przy stelażu musiałbym sporo zlecić u ślusarza (mam na myśli spawanie np) z tego co poczytałem znaczenie podniesie to koszt.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

mój stelaż kosztował koło 130zł gotowy, przy czym jak już zabiorę się za jego obudowanie, będę go mógł obudować znacznie tańszymi płytami 10mm a nie 18-tką, bo drewno nnie będzie unosić ciężaru ;)

koszt ten sam a wnętrze ogromne i spokojny sen - bezcenne ;)

stela%C5%BC.png

IMG_20111015_232523.jpg

Opublikowano

Przekonałeś mnie do rozważenia jeszcze raz tej opcji ze stelażem, zobaczę ile u mnie będzie kosztowało pospawanie podobnego stelaża.

Jedno pytanie mi się nasuwa, płyty podokręcasz od góry i z boków a jak zamontować zawiasy na drzwiczki, do normalnych zawiasów będzie przeszkadzał stelaż?

Opublikowano

tylko rozważ zakłady spawające tłumiki a nie takich robiących np bramy i materiał kup sam i dotnij (w sklepie dotną), bo u mnie w mieście rozpiętość cenowa spawania była między 100-600zł za usługę

aaa i sorry pomyłka - spawanie kosztowało 90zł z malowaniem podkładową

koszt materiału ~120zł

ale Twój będzie zdecydowanie mniejszy

drzwiczki nie będą otwierane - przykręcę po 4 magnesy i płyta będzie wkładana - drzwiczki by mi przeszkadzały - ale są rozwiązania umożliwiające montaż drzwiczek: patrz wątek od Misyo, dział DIY, "840l miszyn akwa"

Opublikowano

Przejrzałem wspomniany wyżej temat i już wiem w jaki sposób są zamontowane drzwiczki niestety odbija się to na estetyce (ja mam to akurat w nosie ale moja lepsza połówka ma w tym temacie inne zdanie).

Porównam koszty każdego rozwiązania i wtedy podejmę decyzję w którą stronę idę.

Opublikowano

Drzwiczki można zamocować na zwykłych zawiasach puszkowych ale wkręconych w niewielkie formatki, takie pionowe wąskie paski np. 10-15cm. Na estetyce wiele nie straci a sposób montażu jest pewny i drzwi moga się nawet otwierać > 90st. w zależności od rodzaju zawiasu.