Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dużej średnicy rura nad krawędzią szkieł z pewnością będzie się zapowietrzać, ponad to będzie w sobie zawierała dobre 10-15l wody które w razie czego spłynie do zbiornika... zakładam że nie chcesz ich sklejać z racji tego że jedno już działa i musiałbyś je osuszać i rozkleić do wykrojenia jednego boku, a wiem że to wyzwanie...

zastanawiam się co Ci poradzić, jednak nie przychodzi mi za dużo do głowy poza odpaleniem dwóch zbiorników na jednym sumpie z kominami w tym narożniku...

teraz doczytałem że po przeprowadzce... w takim razie polecam zamiast zakupu drugiej 450-tki rozklejenie swojej i dokupienie za 300zł dwóch dużych szyb i sklejenie dużego zbiornika tak jak ja... akwa 140x55x55 rozkleiłem, dokupiłem za 300zł 2 szyby i skleiłem 720 o nietypowycch wymiaracch... imho zyskasz na tym więcej niż z podejściem na dwa zbioniki - praktycznie w tej samej cenie ;)

Opublikowano
dużej średnicy rura nad krawędzią szkieł z pewnością będzie się zapowietrzać, ponad to będzie w sobie zawierała dobre 10-15l wody które w razie czego spłynie do zbiornika... zakładam że nie chcesz ich sklejać z racji tego że jedno już działa i musiałbyś je osuszać i rozkleić do wykrojenia jednego boku, a wiem że to wyzwanie...

zastanawiam się co Ci poradzić, jednak nie przychodzi mi za dużo do głowy poza odpaleniem dwóch zbiorników na jednym sumpie z kominami w tym narożniku...

Nie rozumiem. Jakby to miało wygladac ?

teraz doczytałem że po przeprowadzce... w takim razie polecam zamiast zakupu drugiej 450-tki rozklejenie swojej i dokupienie za 300zł dwóch dużych szyb i sklejenie dużego zbiornika tak jak ja... akwa 140x55x55 rozkleiłem, dokupiłem za 300zł 2 szyby i skleiłem 720 o nietypowycch wymiaracch... imho zyskasz na tym więcej niż z podejściem na dwa zbioniki - praktycznie w tej samej cenie ;)

Odpada. Na pewno nie bedzie i sie chciało takich operacji robic. Z reszta co ważniejsze ja chce miec 2 akwaria a nie jedno olbrzymie.

Opublikowano

wyglądać? no tak jakbyś dwa moje akwaria (patrz filmy) ustawił w rogu pokoju kominami do siebie - sump pod jednym z nich wysunięty żeby hydraulika trafiała tam z dwóch... i tyle

rurę "dla ryb" bym sobie odpuścił, jeśli nie ma być na stałe wklejonym elementem...

Opublikowano

Wiesz ja mam odpowietrznik w pudełku przelewowym. Przelot u szczytu jest jakies 20cm² (20cm x 1cm). Zapowietrzenie tego przy normalnej pracy (i wyłaczonej pompce odpowietrzającej) trwa na oko jakies 4 tygodnie. Dla bezpieczenstwa powiedzmy 2 tygodnie...

Rura fi 10cm ma przelot prawie 4 razy wiekszy wiec i zapowietrzała by sie znacznie dłuzej....

Opublikowano

nie neguję, niemniej dla mnie to rozwiązanie mało eleganckie... bo skoro to miałoby być na dłużej (kupujesz chatę), to i mozna to zrobić lepiej (skleić zbiorniki) ;)

oczywiście sprawę przemyślisz ze należną Tobie starannością i będziesz działał na bazie tego - do czego gorąco zachęcam ;)

Opublikowano

inaczej... jeśli rozważasz jedną ścianę o czym pisałeś, to to co proponujesz jest kompletnie bez sensu... po co stawiać dwa baniaki koło siebie i łączyć jej rura dostępną dla ryb, jeśli nie z potrzeby odrębnych biotopów?? a skoro tak to po co ta rura...?? w tej samej cenie co drugi baniak masz dwie długie szyby... i tyle

a w temacie zagiętego w rogu pokoju to jak w poście wcześniej...

to dla sprostowania ;)