Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A można podłączyć tak, żeby kranowa wchodziła do kubełkowego i przez niego do akwarium czy może to zaszkodzić bakteriom w filtrze?

Zaszkodzi na pewno

• Dziękuję 1
Opublikowano

ale możeesz założyć trójnik z 3 zaworami na rurę wylotową kubła... do podmiany wyłączysz kubeł, zakręcisz najbliższy mu zawór i woda zleje i potem wleje sie do akwa z pominięciem kubła ;)

Opublikowano

Tak właśnie wcześniej myślałem ale to rozwiązanie ma wadę, że woda wpada do akwa przez wylot, który jest powyżej lustra wody i martwi mnie możliwość ogólnej rozpierduchy przez chlapanie. Od kranu do akwarium (w poprzek pomieszczenia) mam jakieś 170cm, a gdybym chciał ciągnąć stałą instalacje przy listwach to koło 8m wychodzi. Więc jak mam rozwijać wąż to wolę już na tym samym poziomie operować niż "nurkować" w szafie pod akwa.

W każdym bądź razie dzięki, dobra burza mózgów :)

Opublikowano

to nie odkręcasz karnu na maxa i nie chlapie ;)

jak masz opcję pociągnięcia za listwą, to pociągnij bo zawsze oszczędzisz rozwijania... na dolewkę spokojnie wystarcza wężyk od RO 6mm a zlewać możesz 10mm węzykiem.... nakręcę niedługo filmik jak mam to rozwiązane na nowym mieszkaniu, może Ci to pomoże

• Dziękuję 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

ja mam wąż ogrodowy podłączam złączki do wylotu z prysznica(na gwint). Żeby opróżnić akwarium przy podmianie wykorzystuje zasadę naczyń połączonych. Trochę odkręcam i szybko zdejmuję końcówkę ze złączki i samo leci do wanny :)