Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy forumowicze czy ktoś z was stosuje zeolit.Chodzi mi oto czy naprawde woda jest krystalicznie czysta.W moim akwarium woda jest przejzysta ale np po odlaniu do wanny widac lekko żóltawy kolor,a wolałbym żeby woda była idealnie krystaliczna,stąd to pytanie o zeolit.Nadmienię że posiadam jako biologa unimax 500, oraz mechanik aquael circulator 2000.Akwarium to standardowa 375l.Obsada to 1x3 saulosi,2x3 maingano oraz mlodziutkie saulosi i maingano w liczbie okolo 10 szt.

Opublikowano
Drodzy forumowicze czy ktoś z was stosuje zeolit.Chodzi mi oto czy naprawde woda jest krystalicznie czysta.W moim akwarium woda jest przejzysta ale np po odlaniu do wanny widac lekko żóltawy kolor,a wolałbym żeby woda była idealnie krystaliczna,stąd to pytanie o zeolit.Nadmienię że posiadam jako biologa unimax 500, oraz mechanik aquael circulator 2000.Akwarium to standardowa 375l.Obsada to 1x3 saulosi,2x3 maingano oraz mlodziutkie saulosi i maingano w liczbie okolo 10 szt.
Jak często podmieniasz wodę?
Opublikowano
NO3 w kranie okolo 30ml/l raczej kupię purigen 500 ml na moje 375l myślę że to lepsza opcja od zeolitu.
Purigen raczej nie obniży poziomu azotanów w zbiorniku, ale z pewnością wpłynie na jakość/czystość wody. To samo można uzyskać poprzez stosowanie węgla, tańsza opcja. Nie wiem jakie masz pH w zbiorniku, ale im wyższe tym węgiel ma słabsze działanie.
Opublikowano

Ja u siebie w 160l stosuje zeolit. Powiem szczerze ze woda jakos nie zachwyca. Lecz jest ladna czysta. Ale taka sama jak przed stosowaniem zeolitu. Moze dlatego ze to zaden markowy zeolit tylko ten co daja do hw w komplecie. Ale stosowac nie zaszkodzi. Wydaje mi sie ze dzieki zeolitowi pH mam o 0.5 wyzsze niz wczesniej

Opublikowano

Omawialiśmy temat z kol. leder'em na innym forum, też polecałem purigen ale niestety nie zwróciliśmy uwagi na NO3 w kranie. W tym wypadku purigen faktycznie niewiele pomoże.

Chociaż w/g wodociągów z twojego miasta NO3 macie na poziomie http://www.zwikprudnik.pl/sieci.pdf Możesz jeszcze wypróbować ostatnio omawiany Nitra Guard Bio Cubes: http://forum.klub-malawi.pl/nitra-guard-bio-cubes-t18141.html

• Dziękuję 1
Opublikowano

A moze mam do du.... test.test mam firmy tetratec.z tego co wyczytalem to pirugen nie obniza no3,natomiast nie pozwala mu wzrastac.Najlepij wezme 2 probki jedna z kranu druga z akwa i poprosze w wodociagach o badanie.

• Dziękuję 1