Skocz do zawartości

nowe 4x36 t8 POMOCY !!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
I tak na marginesie IMO wystarcza dwie swietlowki. Cztery to stanowczo za duzo. Pyszczaki nie lubia jak jest za jasno.

Skad Wy macie takie informacje ze pyszczaki nie lubia swiatla.

Ja swego czasu w akwarium 240 mialem siedem swietlowek (wychodzilo okolo 1W/l) i nie zauwazylem zadnych oznak stresu czy innych niepokojacych sygnalow.

Jako podloze mialem piasek koralowy.

Robilem rowniez testy z oswietleniem HQI i przy 3 lampach hqi 150W plus dwie swietlowki (chyba cos kolo 36W kazda) nad baniakiem 450 i nie zauwazylem zadnych zmian w zachowaniu.

Zauwazylem za to plochliwosc gdy zamontowalem zarnik lub swietlowke o barwie nizszej niz 4kK.

Prosze wiec nie pisac niepotwierdzonych informacji bo swiatlo jest bardziej dla akwarysty niz dla ryb.

Im to kolo ogona lata.

Opublikowano
Pyszczaki nie lubia jak jest za jasno.

Ciekawa teoria:o Czyms poparta czy to tylko Twoja?

FYI jezioro Malawi lezy w strefie tropikalnej i swiatla slonecznego jest tam duzo (srednio dzien trwa 12 godz.) Druga sprawa to ze przejrzystosc wody siega nawet 25 metrow, a wiec swiatla w jeziorze nie brakuje.

To ze w jakis niewiadomy sposob utarlo sie iz "pyszczaki" nie lubia swiatla i akwaria z nimi powinny byc "ciemne' jest IMO totalna bzdura i nie powinno sie takich informacji rozpowszechniac.

Osobiscie mam nad akwa 240 W w ledach ( nie swieca na full przez caly dzien;) ) mimowszystko w akwa jest jasno, a w poludnie bardzo jasno, nie zauwazylem aby ryba to przeszkadzalo, uwazam nawet ze sluzy im to lepiej niz polmrok.

Opublikowano

Wniosek, ze pyszczaki nie lubia intensywnego swiatla wysnulem na podstawie informacji tutaj na forum zawartych. Wiele osob sie wypowiada ze jasne tlo i podloze stresuje ryby. Dlaczego stresuje? No ja rozumiem to tak, ze od jasnego tla swiatlo sie mocniej odbija i bardziej rozjasnia zbiornik. Do tego wiele razy wyczytalem ze przy podobnych wymiarach akwa forumowicze sugeruja dwie do trzech swietlowek. Nie miejcie do mnie pretensji ze cos takiego doradzam jak w jednym z pierwszych postow w tym temacie. Nie mam zlych intencji. Poza tym ja u siebie w moim zbiorniku mam jedna swietlowke 36 watt i mam wystarczajaco jasno. Nie wyobrazam sobiee dac druga. Wg moich obserwacji, a konkretnie mijego zbiornika i mojego oswietlenia oraz postow na tym forum wysnulem wniosek ze pyszczaki nie przepadaja z zbyt jasnym oswietleniem. Wybaczcie.

Opublikowano
Wniosek, ze pyszczaki nie lubia intensywnego swiatla wysnulem na podstawie informacji tutaj na forum zawartych. Wiele osob sie wypowiada ze jasne tlo i podloze stresuje ryby. Dlaczego stresuje? No ja rozumiem to tak, ze od jasnego tla swiatlo sie mocniej odbija i bardziej rozjasnia zbiornik. Do tego wiele razy wyczytalem ze przy podobnych wymiarach akwa forumowicze sugeruja dwie do trzech swietlowek. Nie miejcie do mnie pretensji ze cos takiego doradzam jak w jednym z pierwszych postow w tym temacie. Nie mam zlych intencji. Poza tym ja u siebie w moim zbiorniku mam jedna swietlowke 36 watt i mam wystarczajaco jasno. Nie wyobrazam sobiee dac druga. Wg moich obserwacji, a konkretnie mijego zbiornika i mojego oswietlenia oraz postow na tym forum wysnulem wniosek ze pyszczaki nie przepadaja z zbyt jasnym oswietleniem. Wybaczcie.

i tu sie z Toba zgodze gro ludzi pisze tu ze zbyt jasne oswietlenie stresuje pyszczaki,a ja :) mysle ze sa to ci co lubia polmrok:o niewiem czemu powstal taki schemat malawi niedoswietlonego

Opublikowano

To dlaczego takie posty nie byly odpowiednio komentowane tak jak moje? Bo ja osobiscie czuje sie jakby ktos zrobil ze mnie idiote. Tamtym informacji o tym stresowaniu nit nie potrafil skomentowac, lecz moje jak widze bledne rozumowanie zostalo od razu zgaszone jak wapno. Wrrrr

Opublikowano

Opinie że pyszczaki nie lubią silnego światła biorą się stąd że, w hodowlach ryby zazwyczaj nie mają tego światła w nadmiarze (kwestia kosztów) i przeniesione do nowego lokum są mniej płochliwe przy "oszczędnym" oświetleniu. Natomiast jak już wspomniałem, przyzwyczają się do praktycznie każdego oświetlenia stosowanego w akwarystyce (pomijam eksperymenty z kolorowymi cudami ;)). Czytając posty na forum znajdziecie różne zdania a dyskusje na ten temat były i będą, więc waszek18 nie czuj się wyróżniony ;)