Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obsada do baniaka 150/50/60.Proszę o podpowiedzi i ocenę.

Obsada którą bym chciał hodować :

Pseudotropheus zebra 1-3

Melanochromis cyaneorhabdos - maingano 2-6

Labidohromis caeruleus "yellow"1-4

Cynotilapia afra "Cobwe"2-6

Opublikowano

Hmm saulosi pasuje do tej obsady ale ja mysle tak cobwe żółtawe, yellowek żółtawy, saulosi samiczki pomarańczowo-zoltawe jak dla mnie za żółtawo hihi:-) Ale sie zrobiło żółto

Nie bedzie konfliktu zywieniowego a agresywność hmm maingano będzie rządził

Opublikowano

To jaki gatunek pyszczaka proponujecie do tej obsady,żeby nie było w zbiorniku za szaroburo i żółtawo :D

Melanochromis cyaneorhabdos - maingano 2-6

Labidohromis caeruleus "yellow"1-4

Cynotilapia afra "Cobwe"2-6

Opublikowano

A moze Metraclima callainos bardzo ładnie rozjaśni akwa

A moze M sp zebra chilumba luwino reef lub maison reef

M msobo magunga, M maingano, M callainos

ewentualnie

M maingano, M msobo magunga lub membe deep, cynotilapia sp hara , Iodotropheus sprengerae(rdzawy)

ewentualnie

P acei, M zebra chilumba luwino reef lub maison reef, Labeotropheus trewavasae, M interruptus

Opublikowano

Bardzo mi się spodobał Metraclima callainos,będzie robił dużą różnice w akwarium i byłem już zdecydowany na tą rybkę :) Ale jestem otwarty na propozycje :)

Mógł byś sprecyzować zachowania tych dwóch gatunków:

M zebra chilumba luwino , maison reef.Są bardzo ładne ale nie mogę doszukać się opisów tych gatunków.Można by jeden z tych gatunków dołożyć domaingano ,yellow,Cynotilapia afra "Cobwe?

Opublikowano
M zebra chilumba luwino , maison reef

Rosna do 15-17cm sa to bardzo agresywne ryby ale za to jak napisałeś bardzo piękne U mnie Chilumba Luwino Reef włada całym akwa agresja wewnątrz gatunkowa bardzo bardzo silna Na tyle silna ze miałem mlodziez po swojej parze F1 zostawilem sobie 5szt i co sie okazalo wszystkie samczyki Największy najsilniejszy z nich jak dorósł do 8-10cm zaczął eliminować swoich współbraci i wyeliminował Teraz mam dorosla pare i tego mlodzienca :-)11cm Samiec daje mu spokoj ale jak sobie przypomni lub jak ten samczyk wypłynie nie w to miejsce co trzeba to jest taka pogon w akwa ze szok Podczas tarła agresja się wzmaga Takze polecam ta rybkę ale trzeba mieć stalowe nerwy i trochę wiedzy Mysle ze maison reef jest taki sam w zachowaniu

Opublikowano

Bardzo mi się podobają ale nie chciał bym żeby przez tą rybkę wszystkie inne ryby były pochowane w grotach ....

Jest możliwość trzymania jednego z tych gatunków z w/w ???

Opublikowano

Mozesz trzymać tylko jeden gatunek w/w Nie możesz dwóch na raz ze względu na krzyżowanie się i agresje Z tego co słyszałem gdzieś kiedyś ze maisonek jest łagodniejszy ale to musiałby się ktoś wypowiedzieć co trzyma te rybcie Rozumiem ze maingano,yellowek i cobwe to musza byc te rybcie bo prawie w kazdym poscie chcesz cos do nich?? Popatrz na zaproponowana przeze mnie ostatniej obsady bardzo ladna