Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak pod bieżącą wodą to zrobiłaś to uśmierciłaś bakterie nitryfikacyjne:-( wkłady z filtra zawsze ale to zawsze płucze się wodą spuszczoną z akwarium gdzie jest ich pod dostatkiem.

Opublikowano

Nie pracujący filtr przez dwie godziny nie będzie miał wpływu na florę bakteryjną. Natomiast jeżeli wymyłaś dokładnie filtr ( czyli rozumiem, że wymyłaś wszystkie wkłady) to już może mieć wpływ. Szczególnie jeżeli zostały wkłady wymyte pod kranem.

Jedynie pozostaje Ci iść do zoologa i zakupić bakterie nitryfikacyjne( bez pożywki) , mało karmić i czekać aż się wszystko ustabilizuję.

Opublikowano

No to masz odpowiedź na swojej pytanie. Teraz do sklepu po bakterie nitryfikacyjne, a dzisiaj zrób podmianę wody (jakieś 30%) i tak jak pisałem zmniejsz kamienie do minimum.

A na przyszłość pamiętaj, że wkładów nie płucze się pod kranem, a wodzie z akwarium, no i nie jest wskazane płukać wszystkich wkładów podczas jednego czyszczenia filtra bo każde czyszczenie w mniejszym lub większym stopniu niszczy florę bakteryjną.

Opublikowano

A czy może być bio nitrivec-Sera?

Posiadam taki.

Po przeprowadzce filtr był tak brudny, ze nie chciał się domyć w wodzie z akwarium :(

Zapamiętam-nigdy więcej wkładów nie myć pod kranem :(

Opublikowano
A czy może być bio nitrivec-Sera?

Z opisu tego środka wynika, że nie ma w nim pożywki więc śmiało możesz lać do akwarium. Ale najpierw zrób 30% podmiankę wody i dopiero nalej bakterii.

Opublikowano

Wydaje mi się, że sera bio nitrivec, oprócz szczepów bakterii, posiada jednak pożywkę. Lepiej dodać kilka ampułek Prodibio Biodigest, tam na pewno są same bakterie.

Opublikowano

Prodibio to raczej nie osiągalne u mnie w sklepach jest, swego czasu przez net zamawiałam ale dojdzie za kilka dni-w środę.

Wleje ten co mam i pojadę do Reala-może mają.

Dziękuję Wam za pomoc :)