Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
No dobra zdecydowałem się.

Callainos, Msobo Magunga, Yellow lab.

Zastanawiam się tylko czy jak bym dorzucił Acei to by go Magunga nie rozniósł w takim akwarium (150x50x50).

Chciałbym trzymać

Msobo 1 + 5-7

Callainos 1 + 4-5

Yellow 1 +3

Tak sobie wymyśliłem, że yellow wyląduje po środku a dwa silniejsze fizycznie i mentalnie samce zajmą skrajne rewiry. Z obserwacji pyszczaków we wcześniejszym akwarium wysnułem taką teorie nie wiem czy do końca sie ona sprawdzi.

Pytanie co się stanie gdybym dorzucił do tego setupu Acei Msuli, aby pływało coś w toni wodnej (znacie inne mbuna które lubią?). Czy msobo podczas tarła nie rozszarpie mi Acei?

Msobo nie rozszarpią Acei, tylko zastanów się nad dodaniem ich do zbiornika. Cztery gatunki, i to niemałe to chyba trochę za dużo do takiego litrażu. Nie wspomnę już o preferencjach żywieniowych. Yellow musi być?
Opublikowano

Z acei jednak zrezygnowałem, za duży. Yellow? hmm nie jest zbyt agresywny i jest soczyście zółty więc jako opcja kolorystyczna i ryba w środku zbiornika buforująca agresje ze strony innych gatunków. De fakto może być inny gatunek o podobnych gabarytach do reszty ryb (średni mbuna). Przy tym chciałbym mieć Callainos + pomarańczowy kolor + żółty kolor :) nie wiem jak to zrobić - jak nie dieta to krzyżowanie się.

Opublikowano

Z tego co piszecie jedynym pomarańczowym jest Esthera Red-Red.

Na pewno na wygląd Msobo składa się wiele czynników takich jak dieta, zakres widma świetlówki, samopoczucie. Zastanawiam się tylko jak bardzo w obrębie tego samego gatunku jest to czynnik genetyczny. W internecie są samiczki bardziej i mniej pomarańczowe i żółte. Czy one poprostu się rodzą bardziej lub mniej pomarańczowe czy wpływ "egzemplarza" ma tu najmniejsze znaczenie? Może jest to uzależnione od odmiany czy regionu odłowu?

Opublikowano
Z tego co piszecie jedynym pomarańczowym jest Esthera Red-Red.

Na pewno na wygląd Msobo składa się wiele czynników takich jak dieta, zakres widma świetlówki, samopoczucie. Zastanawiam się tylko jak bardzo w obrębie tego samego gatunku jest to czynnik genetyczny. W internecie są samiczki bardziej i mniej pomarańczowe i żółte. Czy one poprostu się rodzą bardziej lub mniej pomarańczowe czy wpływ "egzemplarza" ma tu najmniejsze znaczenie? Może jest to uzależnione od odmiany czy regionu odłowu?

Światło :) u mnie teraz pod hqi (10kk) sa, bardziej żółto, niż pomarańczowe. Pod power i aqua glo - pomarańcz.

Opublikowano

Potwierdzam. Ja mam właśnie kombinację świetlówek PowerGlo (przód) i AquaGlo (tył) i samice msobo wyglądają soczyście pomarańczowe. Jedyny minus jest taki, że gdy niebieskie ryby wpływają do tylnej części akwarium to łapią delikatną barwę fioletową....

Opublikowano

Dowiedziałęm się że na naszym rynku są dwa gatunki Msobo, jeden z żółtymi samicami, a drugi z pomarańczowymi, pewnie część z Was ma mieszanki także stąd te różne opinie.

Opublikowano
Dowiedziałęm się że na naszym rynku są dwa gatunki Msobo, jeden z żółtymi samicami, a drugi z pomarańczowymi, pewnie część z Was ma mieszanki także stąd te różne opinie.

Możesz zdradzić skąd masz takie informacje?

Opublikowano

Msobo żółty

http://www.cichlid.sk/clanok-433/metriaclima-msobo-bright-orange/

Msobo pomarańczowy

http://www.cichlid.sk/clanok-434/metriaclima-msobo-magunga/

Samce też się nieco różnią. Na naszym rynku ta pierwsza wersja jest w zasadzie nie rozróżniana bo wszyscy nazywają Msobo Magunga, natomiast są dwie odmiany, a prawdziwe Msobo Magunga mają pomarańćzowe samice (choć nie tak intensywnie jak niektóre Metriaclimy).