Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki!

--

Jeszcze jedno pytanie: na tej stronie znalazłem przykładową obsadę do akarium 150 cm:Labeotropheus trewavasae 1+5

-Pseudotropheus socolofi 1+5

-Pseudotropheus elongatus 1+5. Chciałbym do mojego zbiornika dodać do nich jeszcze jeden gatunek ale o żółtym zabarwieniu.Co proponujecie?

Opublikowano

Możesz trzymać u siebie auratusa nic w tym nie przeszkadza ale pamiętaj tak jak napisał mój przedmówca jest to rybcia agresywna i możesz mieć trudne początki które mogą doprowadzić do skończenia przygody z malawi Ale z drugiej strony możesz spróbować może akurat nic takiego się nie stanie Mysle ze nie jestes osoba ktora szybko rezygnuje :-) Do saulosi i red pasują,z socolofi i chewer tez pasują

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki wielkie!Akwarystyką bawię się od małego.Aktualnie mam 20 lat.Były akwaria roślinne, pielęgnice z ameryki ale to nie to.Dopiero jak zacząłem czytać

o Malawi i podpatrywać te ryby u znajomych czuję ,że znalazłem to coś czego od początku tej przygody szukałem.Dlatego chcę wszystko dobrze zaplanować żeby popełnić jak najmniej błędów.Zbierzmy to jeszcze raz do kupy żeby było wszystko jasne:

-metriaclima zebra chilumba maison reef

-Labeotropheus trewavasae

-Malanochromis auratus

-Cynotilapia afra cobue\Cynotilapia sp. "Hara" Gallireya Reef

Wszystkie 1:4-5?Wiem że pod względem diety to niezbyt idealne zestawienie ale czy nie można spróbować?Może się uda jak kupię młodę ryby?Od małego się dotrą i nie będą aż tak agresywne względem siebie?Ewentualnie co można dać zamiast cynotilapi ,bo ktoś wcześniej zasugerował że ciężko będzie je połączyć z auratusami i labkami?To dlatego że te trzy gatunki są tak agresywne?

Opublikowano

Tak jak napisałeś sam chilumba maisonek, auratus, bedzie strasznie iskrzyło na lini a i trevcia nie grzeszy spokojem, jak nie spróbujesz to sie nie przekonasz A możne za cynotiylapie proponuje msobo magunge lub membe deepa i wtedy z dieta będzie dobrze i w sumie bardziej kolorowo :-) Cynotiylapia sp hara już odpada całkowicie ze względu na to ze jest bardzo podobna do maisonka a może mi się tak wydaje :-)

PS

Ciesze się ze jesteś taki ambitny

Opublikowano

No dobra w takim razie ostatecznie:

-Labeotropheus trewavasae

-Malanochromis auratus

-metriaclima zebra chilumba maison reef

-msobo magunge\membe deep(obie ryby przepiękne, zobaczymy którą uda mi się zdobyć).I zdrowe, ładne ryby czystego gatunku to tylko na tych chodowlach wyżej wymienionych czy może znacie jakiś dobrych chodowców?

Opublikowano

Po przejrzeniu ofert tych hodowli widzę że ceny pyszczaków F1 są dość wysokie.Np auratusy 15zł F1, 7zł takie ,,chodowlane`` natomiast na giełdzie w krakowie 2-3zł...Czy warto płacić aż tak dużo?Bardzo się te ryby będą różniły?

Opublikowano

Uwierz mi na słowo zaczynałem od zwykłych rybek w tej chwili mam w akwa praktycznie same f1 ale się pochwaliłem hihi :-)

Jest różnica a po za tym nie wiesz co kupisz poczytaj jak co nie którzy kupują saulosi a okazuje sie ze to redy itd itd

Koszty początkowe są naprawdę duże ale później jaka pociecha dla oka i samego siebie